Pi. apr 26th, 2024

CFD je finančný derivát, ktorý patrí medzi obľúbené finančné inštrumenty a jeho popularita stále rastie. Ak s obchodovaním iba plánujete začať, možne ešte nepoznáte najväčšie výhody, ale aj nevýhody CFD. Poradíme vám, ako s obchodovaním začať a na čo si dať pozor.

Ako fungujú CFD?

Obchodovanie s CFD znamená obchodovanie s finančným derivátom. Skratka CFD znamená Contract for Difference, teda kontrakt na rozdiel. Kontrakt medzi sebou uzatvára predávajúci a kupujúci. Tí sa zaväzujú zaplatiť rozdiel medzi cenou obchodu pri otvorení a uzatvorení.  Pokiaľ je cena pri predaji nižšia ako pri nákupe, platí rozdiel kupujúci predávajúcemu. Samozrejme to platí aj naopak, ak je cena pri predaji vyššia ako pri nákupe, platí predávajúci kupujúcemu. Zisk tak môžete mať nielen pri raste cien, ale aj pri ich poklese.

Výhody a nevýhody

Výhodou CFD je určite možnosť obchodovania aj pomocou finančnej páky a marže. Tieto nástroje umožňujú obchodovať množstvo podkladového aktíva iba za malú časť jeho skutočnej ceny. Treba však povedať, že okrem vidiny vyššieho zisku je tu aj vyššie riziko straty. Pákové obchodovanie skutočne dokáže znásobiť váš zisk aj s nízkym kapitálom, ale tiež stratu. Pri obchodoch s vysokým rizikom je nutné dodržiavať základy money managementu. S CFD však môžete obchodovať aj malé objemy. 

Ak si vyberiete kvalitného brokera, otvorí sa vám možnosť obchodovať finančné inštrumenty prakticky z celého sveta. A keďže CFD sú finančné deriváty, poplatky pri obchodovaní sú nízke. Čomu sa vyhnúť nemusíte sú swap poplatky, teda poplatok za držanie obchodnej pozície cez noc. 

Obchodovanie s CFD

Začať obchodovať s CFD sa dá pomerne rýchlo. Stačí si vybrať brokera, založiť si obchodný účet a vložiť naň peniaze. Znie to jednoducho, však? Lenže vybrať si brokera, ktorý bude pre vás ten pravý nemusí byť celkom jasná záležitosť. Tomuto kroku by ste určite mali venovať dostatok pozornosti. Užitočné rady ako vybrať brokera si môžete prečítať aj na webe Úspešný na burze. Keď si vyberiete online brokera, založte si u neho obchodný účet. Všetko samozrejme vybavíte online a za niekoľko minút. Po vložené peňazí už môžete začať obchodovať.

Výber finančných inštrumentov

CFD vám umožňujú obchodovať s viacerými finančnými inštrumentmi. Medzi často obchodované komodity patria cenné kovy, teda najmä zlato a striebro, ropa, zemný plyn, ale aj káva či pšenica. Prostredníctvom CFD môžete obchodovať aj s akciami, pričom sa využívajú najmä krátkodobé pohyby cien na akciách. Zaujímavé sú určite aj indexy, investovať môžete do indexov z celého sveta a sú aj brokeri, ktorí si neúčtujú swap poplatok.

Čo sa týka kryptomien, CFD vám umožnia investovať do nich aj bez toho, aby ste si museli založiť kryptomenovú peňaženku, čo môže byť pre mnohých výhoda. Obchodovať samozrejme môžete so všetkými obľúbenými kryptomenami vrátane Bitcoinu. V ponuke finančných inštrumentov obchodovateľných cez CFD nechýba ani Forex a ETF.  

Spravte svoju prvú objednávku

Ak ste si už vybrali okrem brokera aj inštrument, nič vám nebráni v tom, spraviť svoju prvú objednávku. Základnými typmi objednávok sú market, limit, take profit či stop loss.

Market objednávka  vám umožňuje nakupovať a predávať za aktuálne trhové ceny. Ak spravíte limit objednávku nastavíte, za akú cenu chcete nakúpiť alebo predať. Objednávka potom čaká, kým sa vybrané CFD dostane na zadanú cenu a následne sa aktivuje. Take profit je obchodný príkaz, ktorým nastavíte cenu, na ktorej chcete uzavrieť obchodnú pozíciu a realizovať zisk. Poznať by ste mali aj príkaz stop loss, prostredníctvom ktorého nastavíte maximálnu možnú stratu za danú investíciu

Pr – článok

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com