So. apr 27th, 2024

Futbalový svet si musí začať zvykať aj na mená hráčov Maroka. Africký tím podnikol na nedávno skončenom svetovom šampionáte v Katare spanilú jazdu, ktorá sa zastavila až v bojoch o medailu. Maročania v základnej skupine neprehrali s úradujúcimi vicemajstrami sveta Chorvátmi (0:0), následne zdolali čierneho koňa šampionátu Belgicko 2:0 a Kanadu (2:1). V osemfinále vyradili po strelách zo značky pokutových kopov Španielov, vo štvrťfinále zase ďalšieho z ašpirantov na titul Portugalsko (1:0). Ich spanilá jazda sa zastavila až v semifinále pri prehre s Francúzskom (0:2) a následne aj v boji o tretie miesto, v ktorom podľahli Chorvátom (1:2).

Jedným z ťahúňov tímu bol Achraf Hakimi. V súčasnosti obranca francúzskeho PSG patrí k najlepším krajným obrancom sveta, čo potvrdil aj na šampionáte. Vo všetkých zápasoch svojho tímu sa predstavil v základnej zostave. Proti Chorvátom hral celý zápas, proti Belgičanom 68. minút a Kanade 85. minút. V zápase so Španielskom hral celý duel, premenil rozhodujúcu penaltu a v základnej zostave nechýbal ani v ďalších dueloch vyraďovacej fázy. Vo štvrťfinále s Portugalskom, ako aj v semifinále či zápase o bronz nechýbal ani sekundu. Práve osemfinálový duel so Španielskom bol pre neho určite špecifický, keďže je rodákom z Madridu. A práve po jeho premenenej penalte Španieli vypadli…

Real Madrid, Dortmund, Inter Miláno, PSG

Na svetovom šampionáte v Katare mali z 22 hráčov Maročania až štrnástich, ktorí sa nenarodili v tejto krajine. Jedným z nich bol aj Hakimi. Narodil sa 4.novembra 1998 v Madride marockým rodičom. Vzhľadom na to, že jeho rodičia boli Maročania, mohol si reprezentáciu vyberať a vyhrala práve tá marocká, v ktorej debutoval v roku 2016, o dva roky sa zúčastnil aj svetového šampionátu v Rusku. V drese Maroka sa predstavil aj na Africkom pohári národov v rokoch 2019 a 2021. Aj napriek tomu, že má iba 24 rokov, vo svojom futbalovom životopise už má štyri európske veľkokluby. Ako sme spomínali, je odchovancom Realu Madrid, za ktorý však hrával pomenej. V roku 2018 odišiel na dvojročné hosťovanie do nemeckej Borussie Dortmund, odkiaľ ho v roku 2020 za 40 miliónov eur kúpil taliansky gigant Inter Milano. Tomu v následnej sezóne Hakimi pomohol k majstrovskému titulu, prvému po jedenástich rokoch. V lete putoval do ďalšieho veľkoklubu, francúzskeho PSG, ktorý za neho zaplatil 60 miliónov eur. S ním sa takisto tešil z titulu a patrí medzi základné kamene defenzívy francúzskeho veľkoklubu.

V roku 2014 vyhral Michalovce Cup

Svoj talent Hakimi ukazoval už v mladšom veku. Mimochodom, viete, že jedna z hviezd majstrovstiev sveta sa predstavila aj v Michalovciach? Bolo to v roku 2014, kedy sa tu predstavil na turnaji Michalovce Cup s Realom Madrid. Práve v lete 2014 sa o Michalovciach hovorilo aj v Európe.

Na mládežníckom turnaji do sedemnásť rokov sa totiž okrem Realu Madrid zúčastnil aj ďalší španielsky gigant FC Barcelona a trojicu španielskych tímom doplnila Valencia. Hakimi odohral všetky tri zápasy svojho tímu. Celý duel s Barcelonou (2:2) i Michalovcami (4:1), no a 71. minút hral aj vo finále s Valenciou (2:0).

Dvadsaťštyriročný Hakimi je šťastný nielen vo futbalovom, ale aj v civilnom živote. Za manželku má známu herečku, o dvanásť rokov staršiu Hibu Aboukovú. Tá je síce tuniskej národnosti, no žije v Madride, kde Hakimi rozbiehal svoju futbalovú kariéru. Spolu majú dvoch synov.

Michalovce Cup doteraz šesťkrát

Achraf Hakimi nebol jediným zo známych hráčov, ktorí sa predstavili na michalovskom medzinárodnom mládežníckom turnaji. Ten sa prvýkrát uskutočnil v roku 2010. Aj o rok neskôr sa hralo v zimných mesiacoch, od leta 2012 prešli organizátori na letné mesiace. Počas troch ďalších ročníkov sa organizátorom podarilo dotiahnuť na Zemplín viaceré európske veľkokluby. Okrem Realu Madrid (roky 2013 a 2014) a Barcelony (2014 a 2019) sa tu zo španielska predstavili aj Valencia, či Villareal (víťaz turnaja v roku 2012), ako aj taliansky Juventus Turín (2012), či Chievo Verona, poľská Legia Varšava, ukrajinský Šachtar Doneck, grécky Olympiakos Píreus a česká Dukla Praha.

El Clasico v Michalovciach. V roku 2014 sa tu hral duel dvoch najväčších španielskych rivalov.

Po roku 2014 mal turnaj päťročnú pauzu, ďalší ročník sa hral v roku 2019, kedy sa uskutočnil nateraz naposledy. Na Michalovce Cup sa predstavilo viacero hráčov, ktorí v súčasnosti hrajú „veľký európsky futbal“. Okrem Hakimiho to boli aj členovia španielskej reprezentácie na MS v Katare Dani Olmo a Carlos Soler, ďalší člen širšieho kádra španielskej reprezentácie Borja Mayoral, alebo grécky reprezentačný útočník Anastasios Donis, ktorý si v Michalovciach zahral v roku 2012 za slávny Juventus Turín. Turnaj sa najskôr hral v kategóriách do 17 a do 19 rokov. Práve od leta 2012 sa hral iba v kategórii U17 a jeho víťazmi boli v štyroch ročníkoch iba tímy zo Španielska. V roku 2012 to bol Villareal, v rokoch 2013 a 2014 Real Madrid a v roku 2019 triumfovala v Michalovciach Barcelona.

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com