Ut. apr 23rd, 2024

Nedávno ste sa vrátili z Poľska, kde ste skúmali postup vo vyšetrovaní zneužívania špehovacieho systému Pegasus voči politickým oponentom. Čo ste zistili?

Poľská vláda zrejme odpočúvala politických oponentov, v Maďarsku sú zase pochybnosti o korupcii pri čerpaní eurofondov. Obe krajiny tak nielen preto čelia zablokovaným eurofondom.

„Nie je to o trestaní Maďarov a Poliakov, ale o jasných pravidlách,“ hovorí europoslanec VLADIMÍR BILČÍK (EPP/Spolu), podľa ktorého je kontrola európskych peňazí dobrou správou aj pre Slovensko.

Vysvetľuje, prečo ho vyrušuje postoj niektorých slovenských politikov k tejto téme, hovorí, že vláda Roberta Fica (Smer) s fašistami by bola pre Slovensko problémom a že Vladimir Putin využíva plyn ako zbraň už roky.

Európsky parlament tento rok zriadil osobitný vyšetrovací výbor, ktorý má preskúmať podozrenia zo zneužitia sofistikovaného odpočúvacieho systému. Vieme, že ho využívali v štrnástich členských štátoch a sú s tým spojené viaceré škandály, pretože boli odpočúvaní aj novinári, predstavitelia súdnictva či aktivisti.

Prvá naša misia viedla do Izraela do firmy NSO, ktorá spyware Pegasus vytvorila a predáva ho ďalej. Posledná misia viedla do Poľska, kde sme chceli zistiť, do akej miery sú závažné podozrenia zo zneužívania systému, chceli sme si vypočuť obete špehovania a stretnúť sa s vládou.

Ako veľmi sú závažné zistenia, ktoré ste si od obetí vypočuli? Naozaj štát zneužíval spyware na odpočúvanie novinárov či opozičných poslancov?

Je to veľmi závažné, pretože vidíme, že tento systém nebol nastavený proti jednému človeku či politickej strane. Bolo to systematické využívanie spywaru voči komukoľvek, kto môže byť nepohodlný pre vládny režim. Rozprávali sme sa so senátorom Krzysztofom Brejzom z Občianskej platformy, ktorý v roku 2019 viedol kampaň do Európskeho parlamentu aj v parlamentných voľbách a bol systematicky odpočúvaný. Jeho esemesky sa počas tejto kampane objavili v štátnej televízii. Pegasus totiž dokáže prečítať všetko, čo na mobile robíte, a navyše ho vie aj ovládať, teda napríklad posielať alebo vkladať súbory.

Existuje možnosť, že cez spyware dokážete vložiť do niekoho mobilu kompromitujúci materiál, napríklad detskú pornografiu. Prokurátorku Ewu Wrzosekovú napadli týmto softvérom v momente, ako chcela prešetrovať pochybenia ohľadom pripravovaných volieb poštou počas pandémie. Bývalý šéf asociácie zamestnávateľov Andrzej Malinowski bol tiež obeťou špehovania, podobne ako viacerí občianski aktivisti či novinári.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com