Št. apr 25th, 2024

Predvolebná kampaň pred blížiacimi sa spojenými komunálnymi a župnými voľbami ide do finále. Platí to aj pre mesto Michalovce, v ktorom o post primátora zabojuje sedem kandidátov. Sú nimi Jozef Bobík, Miroslav Dufinec, Dušan Goda, Milan Kaplan, Oliver Petrík, Erik Sibal a Tímea Sotáková. V rámci exkluzívnych predvolebných debát, ktoré organizovala redakcia Podvihorlatských novín, dostali všetci z menovaných príležitosť na rozhovor, v ktorom mali priestor vyjadriť svoje názory, plány či vízie.

Jedným z tých, ktorí ponuku na rozhovor prijali, bol niekdajší primátor Michaloviec, Jozef Bobík, ktorý začal poriadne zostra. “Ak by som bol zvolený za primátora, v prvom rade by som odstrihol pijavice, ktoré sú prisaté na rozpočet mesta. Je ich päť. Nesú hlavnú zodpovednosť za to, prečo má dnes mesto taký dlh. Neprimerane čerpajú z rozpočtu mesta, pritom ich prínos je malý, až nepotrebný. Druhý bod mojej vízie je potreba schváliť plán rozvoja na najbližšie štyri roky,” uviedol. Následne sa okrem iných pálčivých tém dotkol aj parkovacej politiky. “Posledný parkovací dom vznikol ešte za môjho primátorovania na Sídlisku Východ. Parkovisko, ani parkovací dom, sa nedajú urobiť bezplatné. Ja som za to, aby sme ako občania, v rámci zodpovednosti k vlastnému mestu, prispeli na vytvorenie parkovacích miest. Samozrejme v symbolickej miere, aby sme nijako drakonicky nezahatali rozpočet rodiny,” dodal.

Súčasný viceprimátor Miroslav Dufinec v rámci rozhovoru časťou svojej vízie prekvapil. “Myslím si, že úrad potrebuje viac ľudí. Sú tam oddelenia, ktoré by si zaslúžili viacero referentov a pracovníkov,” povedal s dôvetkom, že ide o náročnú víziu. “Je to finančne náročné a hlavne je ťažké nájsť kvalitných ľudí,” dodal. Dufinec považuje za kľúčový problém Michalovčanov nedostatok pracovných príležitostí a s tým spojený odliv mladých ľudí a rodín. “Docieliť to vieme len tým, že sa tu etablujú nejaké nové spoločnosti, ktoré vytvoria nové pracovné miesta,”
uviedol.

“Treba zvýšiť kontrolu pri téme kultúry a všetky peniaze, ktoré idú z meststkého rozpočtu transferom na kultúru, využívať efektívne tak, aby celá spoločnosť v Michalovciach, od mladých až po tých starých sa dostala ku kultúre takej, akú potrebuje a aká jej vyhovuje. Aby naše mesto bolo krajšie, veselšie a kultúrnejšie,” povedal v rámci svojej vízie nezávislý kandidát Dušan Goda.

Poslanec Košického samosprávneho kraja Milan Kaplan sa v rámci svojej kampane snažil zamerať najmä na príchod nových investorov. “Musíme sa venovať viac komunikácii s aktuálnymi investormi, ktorí vlastnia nejaké významné objekty, kde by potenciálne mohli prísť investori a to dnes neprebieha, napriek tomu, že prišli aj v tomto období a to bez akejkoľvek účasti mesta. Naopak, mesto im kladie prekážky. Im sa preto chceme venovať. Chceme rokovať so Sariom, riešiť odpadové hospodárstvo, lebo potrebujeme zakúpiť dotriedičku a rozšíriť našu skládku,” prezradil v rozhovore pre Podvihorlatské noviny.

Medzi priority kandidáta Olivera Petríka v prípade zvolenia za primátora patrí analýza rozpočtu mesta Michalovce, na základe ktorej chce prijať v súčasnej kríze potrebné opatrenia. “Prvým je nájsť prostriedky na to, aby naše deti neboli na dištančnom vzdelávaní doma, pretože v školách bude chladno a nebude svietiť svetlo. Musíme zabezpečiť všetko tak, aby deti študovali v školách, aby nestratili potrebný osobný kontakt. To isté platí o dôchodcoch a zariadeniach, ktoré sú v pôsobnosti mesta, kde sa seniori nachádzajú. Aj tam musíme zabezpečiť, aby tam nebola zima. Ak sa nám toto všetko podarí zvládnuť, môže prísť obdobie, kde budeme zvažovať, kde dáme prostriedky na ďalšie priority v meste,” povedal odhodlane.

Nezávislý kandidát Erik Sibal je presvedčený, že Michalovčanov najviac trápi zlá úroveň ciest a ešte horšia úroveň služieb, ktoré mesto poskytuje v rámci starostlivosti o zeleň. “Technické služby majú rozpočet šesť miliónov eur. Z týchto peňazí sme v rámci investícií nedokázali ako mesto minúť ani euro. Máme tam päťdesiatročnú techniku. Myslím si, že treba zainvestovať do techniky, strojov, kosačiek,” myslí si.

Kandidátka Hlasu-SD Tímea Sotáková hneď pri predstavovaní uviedla, že je právničkou, no v prvom rade Kresťankou. “Kresťanstvo šírim aj hudbou, som členkou spevokolu. To je moja najväčšia životná priorita a čo sa týka pracovného života, som podniková právnička v štátnom podniku,” povedala a vzápätí predstavila časť svojej vízie. “V prvom rade by som chcela z nášho mesta vytvoriť miesto pre spokojný život všetkých občanov. Aby Michalovce boli miestom, kde by si ľudia našli aj prácu, aj zábavu, aj pomoc v ťažkých životných situáciách. Jednoznačne mojou najväčšou prioritou, a ide o vec, ktorá podľa môjho názoru trápi najviac Michalovčanov, je zvýšenie zamestnanosti, ktorá u nás za posledné roky rapídne stúpla. Je to priorita, na ktorú mám aj svoje konkrétne riešenia. Druhou prioritou by bola jednoznačne výstavba nájomných bytov,” dodala.

Celé rozhovory s kandidátmi nájdete na webovej stránke www.podvihorlatskenoviny.sk, alebo na našom YouTube kanáli.

Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com