Ut. apr 23rd, 2024

O post primátora Humenného sa v tohtotýždňových komunálnych voľbách budú uchádzať šiesti kandidáti. Dvaja kandidáti (Daniel Barnišin a Miloš Meričko) sú nezávislí, štyroch (Slavomír Novák, Ľubomír Gergeľ, Ľubica Burešová, Stanislav Onderišin) nominovali politické strany, hnutia a ich koalície.

Teplo. To je jednoznačne najväčší problém, ktoré trápi Humenčanov a ktorý si uvedomujú aj jednotliví kandidáti na primátora. Dokáže ho však skutočne niekto vyriešiť?

“Pôvodne plány mojej kandidatúry boli iné, avšak situácia so stúpajúcimi cenami ma priviedla k tomu, aby som zmenil svoje priority. Chcel by som riešiť výstavbu vlastnej stanice s geotermálnym vrtom. Chcem, aby Humenné malo neobmedzený prístup tepla. Podobne to funguje v meste Veľký Krtíš, kde za jeden rok navŕtali do zeme dieru, vďaka čomu toto desaťtisícové mestečko žije. Je to podľa mňa smer, ktorým by sme sa mali uberať. Humenné je totiž v tom pásme, kde máme teplú vodu doslova pod nohami,” uviedol v rámci predstavenia časti svojej vízie Ľubomír Gergeľ.

“Volebný program som sa snažila zostaviť smerom k ľuďom. Vyhýbala som sa odborným textom, víziám a sľubom. Prvé, čo by som riešila, je železničná stanica. Keď som sa rozprávala s odborníkmi, dostala som informáciu, že stanica mala byť dávnejšie prerobená a mal pod ňou byť podchod. Tým by som sa chcela zaoberať. A potom sa chcem zamerať Dubníkom. Pamätám si, keď bol niekoľkokrát vytopený. Viem, že mesto nemá v mnohých veciach kompetencie, ako veci vyriešiť, ale môže im pomôcť,” hovorí Ľubica Burešová, kandidátka na post primátorky Humenného.

Na rozdiel od volieb v roku 2018, ide do týchto súčasných aktuálny primátor Miloš Meričko ako nezávislý kandidát. Ten v rozhovore pre Podvihorlatské noviny vyzdvihol predovšetkým skok Humenného z posledného 100. miesta v rebríčku Transparency International Slovensko (TIS) na 30. miesto. “Zamestnancov Mestského úradu vediem k tomu, aby čo najtransparentnejšie, najčestnejšie a pokiaľ sa dá – aj čo najrýchlejšie robili. Aby neboli prieťahy, čo sa týka vybavovania jedotlivých občanov,” hovorí. “Všetci by sme chceli, aby mesto bolo čo najkrajšie, najmodernejšie, aby tu bola vysoká zamestnanosť a prichádzali k nám moderné firmy. Žijeme však v nejakej realite a to si musíme všetci uvedomiť. Pre mňa je veľkým snom, aby sa do Humenného podarilo dostať veľkú firmu, ktorá pôsobí v prostredí IT technológií,” uviedol Meričko, ktorý sa taktiež nevyhol fenoménu Humenného – téme tepla. Najprv primomenul všetky dostupné informácie z ostatných 4 rokov, následne predstavil svoju víziu. “Pripravili sme projekt v hodnote 6 miliónov eur, ktorý by mal riešiť rekonštrukciu a výmenu starých rozvodov v úseku až 11 kilometrov,” uzavrel.

Ako bežný občan a ako aj zamestnanec Mestského úradu vnímam ako hlavný problém otázku vyriešenia tepelnej energetiky v meste. Myslím, že aj obyvatelia nášho mesta to považujú za jeden z najvážnejších problémov, čo som si všimol na mnohých diskusiách s obyvateľmi mesta aj počas kampane, vzhľadom na to, že je to záťaž finančná. Vysoké ceny tepla však zaťažujú aj podnikateľské prostredie. To znamená, že podnikateľským subjektom, ktoré sú zásobované z centrálneho zásobovania teplom, sa zvyšujú náklady na prevádzku. Tým pádom sa im obmedzujú prostriedky na vlastný rozvoj a pokiaľ ten nie je, nevytvárajú sa pracovné miesta a dochádza ku stagnácii. Vyriešenie tohto považujem za absolútnu prioritu. Tou druhou je podpora podnikania na území mesta,” prezradil kandidát č. 5 na primátora Humenného, Slavomír Novák.

Celé rozhovory s kandidátmi nájdete na webovej stránke www.podvihorlatskenoviny.sk, alebo na našom YouTube kanáli.


Tomáš Mácha

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com