Št. apr 25th, 2024

HUMENNÉ. Úsporné opatrenia súvisiace s odstávkou verejného osvetlenia v mestských častiach a uliciach môžu predstavovať podľa niektorých ľudí problém. Obavy sa v lokalitách týkajú výskytu divej zveri, potenciálnej činnosti zlodejov či bežnej záležitosti v podobe pocitu bezpečia. Tento spôsob zníženia finančných výdavkov je však podľa vedenia mesta v čase koronakrízy nevyhnutnosťou.

   Odstavenie verejného osvetlenia sa už takmer dva mesiace týka častí Dubník, Kudlovce, Poľana, Suchý Jarok, priemyselný park Guttmanovo a ulíc Gaštanová, Tolstého, Sninská, Orechová, Školská, Tyršova. Technické služby pravidelne prerušujú dodávku elektriny do lámp v čase od 23:00 do 5:00 hod. V oficiálnej správe mestského úradu z 2. apríla je okrem iného uvedené, že v daných lokalitách sa zaznamenal najnižší počet ľudí vo večerných hodinách. Nikde však nebolo uvedené, akým spôsobom túto informáciu mesto získalo.

   „Pohyb občanov v spomínaných lokalitách sledujú Technické služby mesta Humenné už 8 rokov, a to v rámci pravidelných dispečerských služieb pri obhliadkach mesta, zabezpečovaní údržby úsekov osadených svetelnými bodmi v rámci mesta a pri zásahoch pracovníkov Technických služieb pri hlásených poruchách na verejnom osvetlení,“ uviedla Veronika Lattová z tlačového referátu.

   Rozdielne názory zastávajú obyvatelia lokalít, ktorých sa odstávka týka.

   „Ako obyvateľ jednej z oblastí mesta, ktorej sa šetrenie elektrickou energiou dotklo, vyjadrujem nesúhlas s týmto riešením. Obávam sa možného zvýšenia kriminality v nočných hodinách a vytvorenia vhodných podmienok pre zlodejov áut a vykrádačov domov. Problém vidím aj v zvýšení pohybu nebezpečnej lesnej zveri, ktorá pobehuje najmä v okrajových častiach Humenného. Možno by nebolo zlé porozmýšľať nad smart riešením, ktoré by bolo funkčné aj do budúcna,“ povedal Vladimír Babík z časti Poľana.   „Čo sa týka osvetlenia, ktoré sa vypína z dôvodu šetrenia, myslím si, že je to v poriadku. Keď sa dá šetriť, nech sa šetrí. Osobne mi neprekáža, že od 23:00 hod. je osvetlenie na ulici vypnuté. Po tomto čase sa vonku nezdržiavam. Vnímala by som to inak, keby som sa vracala z práce v neskorších hodinách. V takomto prípade by mi to veľmi prekážalo,“ uviedla Patrícia Thurová, obyvateľka Gaštanovej ulice.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com