Pi. apr 19th, 2024

HUMENNÉ. V lokalite Kudlovce a Poľana sa pravidelne každý rok vyskytuje mnoho druhov divej zveri. Na líšky či srny si už obyvatelia zvykli, tieto zvieratá nepredstavujú pre ľudí veľký problém. Aj napriek určitej škode, ktorú spôsobia, ostávajú prevažne prirodzene plaché. Komplikáciu v rámci bezpečnosti predstavujú divé svine. Tie sa v týchto mestských častiach objavujú už niekoľko rokov. Situácia sa vyhrotila minulé leto, kedy sa diviaky objavili pred mestským kultúrnym strediskom. Ľudia však majú pocit, že kompetentní nekonajú.

   Podľa slov Mariána Michalka, jedného z obyvateľov ulice Pod lesom, strach umocňuje aj súčasné úsporné opatrenie vo forme odstavenia lámp v nočných hodinách.

   „Väčšinou z lesa prichádzajú jednoročné diviaky.  Tie sa to naučili od starších. Nedávno som reagoval aj na internetový článok iného humenského média o vypínaní verejného osvetlenia v rámci úsporných opatrení. Napísal som, že sa odstaví ulica, na ktorej je výskyt divej zveri bežný. Tá následne vytvára ľuďom škodu v podobe roztrhnutého pletiva či skonzumovania úrody a ohrozuje ich. Dávnejšie na portáli administrátori dávali spätnú väzbu vo forme vyjadrenia, že tieto informácie sprostredkujú mestu, respektíve odporučili, kam alebo na koho sa má človek obrátiť. Je ťažké povedať, kto má situáciu riešiť, no šetriace opatrenie v podobe vypínania verejného osvetlenia vnímam veľmi negatívne. Hlavne kvôli ľuďom, ktorí chodia z poobedňajšej alebo nočnej zmeny domov. Šoféri môžu zatrúbiť a čiastočne to aj môže pomôcť, no čo s tými, ktorí chodia peši? Pouličné svetlá by som určite na noc nevypínal. V konečnom dôsledku, nejde o to, že sa divé svine boja svetla. Ide o relatívny pocit bezpečia pre občanov. Musíme si tiež položiť otázku, ako blízko mesta musia byť diviaky, aby niekto niečo začal robiť,“ povedal.

   Podľa Mesta myslí opatrenie v podobe odstavenia svetiel po 23:00 hod. práve na obyvateľov, ktorí sa vracajú po desiatej hodine. „Opatrenia v rámci verejného osvetlenia aj naďalej ostanú v aktuálnom režime,“ uviedol Marián Škuba z tlačového referátu mesta.

   Michalko spomenul, že problém so zverou trvá už minimálne sedem rokov. Podľa našich informácií upozorňoval aj ľudí, ktorí majú les na starosti. Hovorí, že svojím spôsobom situáciu ovplyvnila aj ťažba dreva, kedy sa narušilo ich prirodzené prostredie. „Diviak je inteligentné zviera a usalaší sa tam, kde mu nehrozí nebezpečenstvo. Raz som za svojím domom napočítal 38 kusov. Zaujímavé je, že keď sa hovorilo a africkom more ošípaných, bol pokoj. Neviem, či ich preventívne strieľali, no v súčasnosti začali chodiť znova. Zviera ide za stravou. Pokiaľ nájde zemiakové pole, niekde v okolí si zriadi ležovisko a odtiaľ si bude na zemiaky chodiť ako do špajze. Kvôli tomu sme prestali s manželkou a dcérami chodiť do lesa,“ skonštatoval.

   Podľa slov Škubu sa situácia riešila aj v minulom roku v súčinnosti strán Mesta, lesov a mestskej polície. „Počnúc pondelkom (11. mája) sa zvýšia vychádzky poľovníkov do problémových okrajových častí lesa,“ povedal.

   Marián Michalko je presvedčený, že o probléme sa už dlhšie vie. Pred niekoľkými rokmi v prítomnosti mestskej polície jedného diviaka u suseda oproti chytil a spacifikoval. Nepríjemnosti sa rozhodol riešiť aj kvalitnejším oplotením, ktoré niekedy nemusí stačiť. „Videl som poškodenú časť môjho plota, na ktorej bola železná tyč s priemerom palca odtrhnutá od zvaru. Zákon síce špecifikuje, že človek má vytvoriť takú ohradu, cez ktorú zver neprejde, no diviaky prejdú dokonca aj cez elektrický plot a samotné pletivo nestačí. Môjmu kolegovi divé svine dokonca zhodili bránu z pántov. V teréne pri mojom dome je veľmi ťažké a nákladné stavať betónový plot. Nedávno mi sused pomohol postaviť oplotenie z kari sietí, ktoré sme k sebe privárali. Diviaky síce cez neho neprešli, no prišli z kopca po hlavnej ceste. Problém sa teda veľmi nevyriešil,“ povedal.

   „Fyzické osoby sú povinné chrániť svoj majetok, vynaložené výdavky slúžia na zabezpečenie ich vlastného pozemku,“ reagoval tlačový referát na otázku, či mesto plánuje nejakým spôsobom obyvateľom pomôcť.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com