Ut. apr 23rd, 2024

Pobrežie Šalamúnových ostrovov nachádzajúcich sa v Austrálii a Oceánii zasiahlo v utorok ráno miestneho času silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0. Informujú o tom americká geologická služba USGS.

K zemetraseniu došlo o 03.03 SEČ približne 15 kilometrov juhozápadne od ostrova Guadalcanal, na ktorom leží hlavné mesto Honiara, v hĺbke 15 kilometrov, približuje USGS. Bezprostredne neboli hlásené rozsiahlejšie škody ani zranené osoby.
Pre oblasť pobrežia Šalamúnových ostrovov v rámci 300 kilometrov od epicentra zemetrasenia bolo vydané varovanie pred vlnami cunami.
Očití svedkovia hlásili mohutné otrasy, ktoré zhodili na zem televízory či iné predmety. Otrasy trvali zhruba 20 sekúnd. Ako dodal, v niektorých častiach metropoly vypadol prúd a ľudia sa utekali z pracovísk skryť na vyššie poschodia.
Šalamúnove ostrovy, Papua-Nová Guinea a mnoho ďalších ostrovov v regióne leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde dochádza ku zhruba 90 percentám všetkých zemetrasení na svete. Na indonézskom ostrove Jáva zomrelo pri pondelkovom zemetrasení viac než 160 ľudí a stovky ďalších sa zranili.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com