Št. apr 18th, 2024

V týchto dňoch, síce oneskorene, ale predsa nám dodali z výroby vianočné CD Koly jasna zvizda – Koledy Horného Zemplína. Koledy naspievali mužská spevácka skupina Hačure v zložení Ľudovít Džubák, Ladislav Ferík, Štefan Mojsej, Daniel Hnát, Ondrej Kvašný, Albert Antolík, Jozef Ducko, Igor Popovič, Michal Gnip a Tadeáš Roháľ, dievčenská spevácka skupina Bosoročky v zložení Daniela Gnipová, Vanda Marinčáková, Ľudmila Kvašná, Janka Magurová, Natália Bošková, Mirka Chomová, Kristína Hriňáková, Lucia Kožinová, Nela Mesárošová, Ema Švigárová a ich sólisti. Hudbu nahrali členovia ľudovej hudby FS Chemlon Humenné – Mgr. art. Vierka Hajduková, Mgr. Vitalina Hotra, Jozef Bobrík, DiS.art, Michal Hajduk, Mgr. Ľuboš Chromý a Mgr.art. Mykhaylo Zakhariya, ArtD. Zvukovú réžiu zabezpečil Ing. Gabriel Nikházy, grafickú úpravu obalu Mgr.art. Radka Baňacká a spevácku prípravu, dramaturgiu, hudobné úpravy a hudobnú réžiu PaedDr. Miroslav Kerekanič.

Celková realizácia projektu bola náročná, lebo pandemická situácia nedovoľovala pravidelné systematické nácviky, príprava prebiehala individuálne a v malých skupinkách, spoločne sme sa zišli až v štúdiu. Samotné nahrávanie sa niekoľkokrát z dôvodu ochorenia hudobníkov a spevákov presúvalo a nakoniec sa ho aj tak z karanténnych dôvodov viacero speváčok nezúčastnilo. A keď sme po všetkých peripetiách zvukovú nahrávku ešte pred Vianocami skompletizovali, nakoniec z dôvodu nedostatku materiálu sa projekt pozastavil v samotnej výrobe, takže sme CD dostali so 6 týždňovým omeškaním. CD obsahuje 23 známych, menej známych, ale i nepoznaných vianočných kolied východného i západného rítu. Niektoré koledy ako napr. Koly jasna zvizda, Nova radosť stala, Spi Isuse sa spievajú v chrámoch, iné – Išol Stari do Betlema pri pastierskych hrách a ďalšie len tak pri jedličkách a na kultúrno-spoločenských podujatiach. Pri dramaturgii CD sme použili cirkevné spevníky, archívne materiály Vihorlatského múzea, ale pomohli nám aj priatelia z iných speváckych skupín a to JUDr. Jozef Žobrák z Michaloviec, bratia Jenčovi z Dargova, Renáta Kantuľáková zo Sečoviec, Eva Kuncová z Humenného a manželia Guboví a Onufrákoví z Habury. Ďakujeme!

ONESKORENÉ VIANOČNÉ CD

Projekt realizovalo Rusínske záujmové združenie s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín v spolupráci so Súkromnou základnou umeleckou školou Kudlovská Humenné, Vihorlatským múzeom v Humennom a Folklórnym súborom Chemlon Humenné. Dúfame, že našim vianočným CD všetkých poslucháčov potešíme, pripomenieme im vianočný príbeh lásky a vytvoríme pocit pohody a rodinnej spolupatričnosti. A aj takýmto spôsobom prispejeme k udržiavaniu nádherných vianočných rusínskych a slovenských tradícií v našich regiónoch.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com