So. apr 20th, 2024

Mnoho z nás má svoj milovaný koníček. Patrí sem napríklad šitie, vyšívanie, rôzne druhy umenia alebo šport. No, niektorí z nás radi zbierajú určité predmety, ktoré nám robia radosť. Túto záľubu zdieľa aj Marta Kušnírová, ktorá zbiera sviečky všetkých farieb a rozmerov. Momentálne drží Slovenský rekord a my sme sa jej opýtali pár otázok nielen o jej zbierke.

Ako vznikol nápad zbierať sviečky?
Najprv som nekupovala sviečky s cieľom ich zbierať. Sviečky sa mi vždy páčili, keď som našla nejakú, ktorá ma zaujala, kúpila som si ju. Až potom, keď som už mala väčší počet, rozhodla som sa, že ich budem zbierať.

Koľko máte kusov?
Momentálne mám viac ako 800 kusov. Zaujímavá je aj príhoda, ako sa moja zbierka dostala medzi Slovenské rekordy. Bola to náhoda. Počas rozhovoru s pani, ktorá zbierala papierové obrúsky. Následne ma kontaktoval pán Igor Svítok, ktorý má na starosti rekordy.

Môžete nám opísať najvzácnejšie kusy?
Napríklad jednu som dostala ako dar. Sviečka bola vyrobená pred sedemdesiatimi rokmi a je na nej vypísaný Otčenáš v nemeckom jazyku. Ďalším zaujímavým kusom je aj sviečka v tvare knihy, ktorá vznikla po 2. svetovej vojne, na ktorej je tiež text v nemčine. Vzácnym kusom je aj čínsky drak alebo samuraj na koni, ktorý meria až sedemdesiat centimetrov. Mojim najstarším kusom je sviečka, ktorá má viac ako 25 rokov.

Máte vysnívaný nejaký konkrétny kúsok do zbierky?
Nad tým som neuvažovala. Asi každú, ktorá je pekná! Ja prijímam do zbierky všetky kusy. Mnoho z nich dostanem ako darček, pretože mnohí moji známi a rodina vedia o mojej záľube. Niekedy ma zas zaujmú vo výklade obchodov.

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com