So. apr 20th, 2024

REGIÓN. Uvoľňovacie fázy a nové nariadenia priniesli klubom ďalšie možnosti na realizáciu tréningového procesu. Športovci sa po takmer dvoch mesiacoch môžu do určitej miery združovať a pripravovať sa. Opatrenia sa vo väčšine prípadov zhodujú a každý rešpektuje prísne hygienické normy.

Zápasenie

   „Prednedávnom sme začali trénovať na vonkajších športoviskách. Vykonávame činnosti, pri ktorých nedochádza k fyzickému kontaktu. Ak to počasie dovolí, v jeden týždeň trénujeme dvakrát so staršími a dvakrát s mladšími chlapcami. Inak sa pripravuje aj každý individuálne. Pre zápasníkov neboli zatiaľ vydané žiadne povolenia na trénovanie v interiéri. Preto nemôžeme cvičiť rôzne špeciálne cviky. Svojím spôsobom naháňame kondičku. Momentálne nám veľmi počasie nepraje, no musíme sa prispôsobiť. Tréningy trvajú zhruba 45 až 60 minút,“ uviedol Anton Andrejko, tréner ZK Slávia Snina.

   „Zápasníci začali trénovať individuálne. Celá príprava spočíva v kondičných a silových tréningoch v exteriéroch. Myslíme si, že júlová európska súťaž v Rakúsku sa bude konať bez prítomnosti divákov. Turnaj mladších, ktorý sa má konať koncom mája, bude pravdepodobne preložený,“ povedal Erik Cap, tréner reprezentácie seniorov U23.

Stolný tenis

   „Príprava prebieha na vonkajšom ihrisku Základnej školy Švermová, je zameraná na kondíciu a vykonáva sa trikrát do týždňa. Športovci sú rozdelení do viacerých skupín. Dôraz sa kladie na všeobecnú a špeciálnu športovú prípravu a stolnotenisové cviky, ktoré sú s nimi späté. Pri klube je súčasne zriadené aj regionálne centrum mládeže Slovenského stolnotenisového zväzu, trénovanie sa uskutočňuje v súlade s usmerneniami komisie mládeže SSTZ a po konzultáciách s reprezentačným trénerom mládeže, ktorý je gestorom nášho regionálneho centra. Dospelá zložka aktuálne netrénuje vôbec,“ skonštatoval Daniel Fink, tréner Športového klubu stolného tenisu Humenné.

Atletika

   „Donedávna boli atlétom dodávané len plány na individuálnu prípravu. Začali sme však trénovať už aj vonku v skupinách po piatich športovcov. Sezóna je v nedohľadne, preto intenzívne využívame lokalitu Hubková. Podľa najnovších údajov by sa začiatkom júla malo začať pretekať v skupinách do 50 ľudí. Situácia sa mení z týždňa na týždeň. Majstrovstvá Slovenska by sa mali konať niekedy koncom augusta a začiatkom septembra. Sme v objemovej príprave a nič špeciálne v rámci trénovania nevykonávame,“ objasnil Marek Lučka, tréner 1. Atletického klubu Humenné.

Futbal

   „V pondelok 4. mája prebehlo stretnutie s družstvami mládeže U13, U15 a U19. Chceme začať s tréningovým procesom podľa usmernení Slovenského futbalového zväzu, skupiny po 5 hráčov, hracia plocha 30 na 30 metrov, pred a po tréningu dezinfekcia rúk, vybavenia a pomôcok. Budeme tiež merať telesnú teplotu hráčov. Futbalisti budú dodržiavať od seba dvojmetrový odstup. Príprava bude prebiehať sčasti individuálne. Nebudú sa konať žiadne prípravné hry. Kvôli nepriaznivému počasiu sa minulý týždeň príprava zrušila. Najbližšie však chceme začať tréning aj s mužmi,“ uviedol Viktor Lukačik, tréner MŠK Spartak Medzilaborce.

   „Trénovať začíname od pondelka 11. mája. Hráči majú prísť s tým, že budú rozdelení do pätíc, respektíve podľa počtu prítomných. Pokiaľ sa situácia nezmení, budeme dodržiavať všetky nariadenia, ktoré vydal štát a zväz. Futbalisti budú na začiatku už prezlečení a klub pripraví rôzne hygienické pomôcky.  Chceme byť zodpovední a postupovať podľa pokynov,“ povedal René Kočan, tréner MFK Snina.

   „Po vydaní nových hygienických opatrení sme začali trénovať v päťčlenných skupinách. Síce rozbiehame prípravu, no naša ligová súťaž bola zrušená. Podľa informácií o začiatku nového ročníka sa budeme prispôsobovať. Nikto nevie, kedy začne a či vôbec. Je to problematické. Praktizujeme napríklad prihrávky či koordinačné cvičenia v súlade s aktuálnymi pokynmi. Veľa sa toho však robiť nedá,“ skonštatoval Jozef Škrlík, tréner FK Humenné.

Hokej

   „V rámci opatrení je tento šport najrizikovejší. Zatiaľ nezazmluvňujeme ani hráčov a veci začneme riešiť až začiatkom júna,“ objasnil Peter Ždiňák, predseda klubu HC 19 Humenné.

   „Tréningy vykonávame cez aplikáciu, ktorú nariadil zväz. Chceme však začať aj fyzicky podľa vládou vydaných usmernení. Niektoré veci však stále nie sú presne dané. V praxi to znamená maximálne päť detí na 25m2. Trénovať sa bude na vonkajších ihriskách, pretože všetky interiérové športoviská sú stále zatvorené. Deti musia mať vlastné fľaše a prísť v rúškach, no cviky môžu vykonávať bez nich. Tréneri musia mať neustále ochranu tváre. Posledné dva mesiace boli náročne pre mladých športovcov i pre nás,“ uviedol Milan Mach, šéftréner HK Humenské Levy.

Plávanie

   „Od utorka 5. mája sme chceli začať so suchými tréningami. Počasie to však nedovolilo. Činnosť chceme vykonávať na polytechnickej škole. Keďže sú bazény stále vypustené, ostáva nám práca na kondícii, napríklad behanie. Starší plavci doteraz dostávali individuálne plány, mladší netrénovali vôbec, pretože by museli byť pod dozorom. Bez toho by to nešlo. Komunikujeme aj cez internet prostredníctvom skupinových videohovorov. Samozrejme, zabezpečili sme aj dezinfekčné prostriedky,“ povedal Marián Tomahogh, predseda klubu PK Chemes Humenné.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com