Ut. mar 19th, 2024

Keď psi boli lovci, dokázali získať vajcia z vtáčích hniezd a zjesť ich surové. Dnes už svoje jedlo nepotrebujú loviť, ale vajcia stále poskytujú množstvo bielkovín, ktoré sú pre psy prospešné. Pokiaľ sa vajcia konzumujú bezpečne, sú z nich vynikajúce maškrty alebo doplnky stravy. Môžu teda psy jesť surové vajcia? A aké sú ďalšie fakty a mýty o výžive pre psov?

Psy a surové vajcia – áno, ale opatrne!

Vajcia sú pre psov skvelým zdrojom výživy, pretože majú vysoký obsah bielkovín, mastných kyselín a vitamínov. Sú plné železa, folátu, riboflavínu, či vitamínu A alebo B12. Pamätajte však, že vajcia sú len také dobré ako sliepka, od ktorej pochádzajú. Pokúste sa preto kŕmiť vášho psa vajcami, ktoré pochádzajú od sliepok z voľného chovu a sú kŕmené organickou stravou. Ideálne je, ak ich môžete získať z dôveryhodného zdroja.

V opačnom prípade totiž môžete vášmu psovi skôr uškodiť, ako pomôcť. Konzumácia surových vajec so sebou prináša napríklad riziko salmonely, ktorej sú následne vystavení aj samotní majitelia. Ďalším rizikom sú baktérie a alergie. Sledujte preto vášho psa a akékoľvek príznaky alergickej reakcie ihneď konzultujte s vašim zverolekárom. Je tiež potrebné myslieť na to, že vajcia nie sú náhradou klasickej stravy – sú  len skvelou príležitostnou pochúťkou. Granule pre psov by tak mali mať v jedálničku vášho psa stále miesto.

Aké sú ďalšie mýty ohľadom psej stravy a výživy?

Okrem surových vajec existuje množstvo ďalších mýtov, ktoré sa spájajú s tým, ako kŕmiť vašich domácich miláčikov. Tu sú niektoré z nich.

Mýtus 1: Organické a prírodné krmivá pre domáce zvieratá sú zdravšie.

Slová ako „prírodné“ alebo „organické“ sú momentálne trendy, ale sú krmivá s týmito označeniami skutočne zdravšie? Nie nevyhnutne. Neexistuje žiadny výskum, ktorý by podporoval tieto tvrdenia. Navyše, pravdepodobne neexistuje krmivo, ktoré by nebolo vyrobené chemicky, tj. syntetickým procesom. Žiadny produkt tak nie je 100 % prírodný.

Mýtus 2: Diéta s vysokým obsahom bielkovín je lepšia.

Mnohí majitelia psov pri nákupe potravy navštívia zoo obchod. Tie často predávajú krmivá s 25  % až 35 % podielom bielkovín, čo je oveľa viac ako normou požadovaných 18 %. Nadbytočné bielkoviny sa môžu nielen zmeniť na tuk, ale môžu tiež spôsobiť plynatosť alebo riedku stolicu. Dôležitá je kvalita, nie kvantita bielkovín v strave.

Mýtus 3: Lepok a obilniny sú pre domáce zvieratá zlé.

Bezlepkové a bezobilné diéty sú medzi majiteľmi domácich zvierat čoraz obľúbenejšie. Uhľohydráty a bielkoviny poskytované obilím však dodávajú krmivu pre domáce zvieratá nutričnú hodnotu a štruktúru. Zrná šetria bielkoviny tým, že poskytujú energiu, ktorá umožňuje, aby sa bielkoviny využívali na budovanie alebo udržiavanie svalov a tkanív. Navyše, citlivosť na lepok je u psov zriedkavá.

Mýtus 4: Surová strava je lepšia ako granule.

Mnoho majiteľov domácich zvierat si myslí, že surové mäso je pre ich psov najlepšie, pretože to je to, čo by jedli vo voľnej prírode. No, možno, ale naši domáci miláčikovia nežijú vo voľnej prírode, a preto nemusia tolerovať surové mäso. Problémom je tiež možná kontaminácia patogénnymi baktériami, ako sú E-coli, Salmonella a Clostridium, ktoré sa v surovej potrave nachádzajú. To môže viesť k potenciálnym zdravotným rizikám pre každého, kto v domácnosti žije, no obzvlášť pre malé deti a starších ľudí. Zdroje kontaminácie môžu zahŕňať tiež sliny a výkaly vášho domáceho maznáčika.

Udržať správny balans v stravovaní je v tomto prípade pre bežných majiteľov psov takmer nemožné, vďaka čomu mnohé psy trpia nedostatkom vitamínov. Problémom sú aj tepelne neupravené kosti, ktoré môžu psovi zlomiť zuby alebo roztrhnúť či zablokovať pažerák, žalúdok alebo črevá.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com