Pi. mar 29th, 2024

Americký Senát v utorok schválil návrh zákona, ktorý na federálnej úrovni chráni manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Návrh podporilo 61 senátorov a 36 bolo proti. Na schválenie bolo v 100-člennom Senáte potrebných najmenej 60 hlasov. Za hlasovalo 49 demokratických senátorov a 12 republikánov.
Federálna vláda bude povinná uznať takéto manželstvo v prípade, že je povolené v konkrétnom štáte, v ktorom bolo uzavreté. Toto opatrenie má Najvyššiemu súdu USA zabrániť zrušiť platnosť svojho rozhodnutia z roku 2015. Súd vtedy rozhodol, že takéto páry majú ústavou zaručené právo uzavrieť manželstvo vo všetkých 50 štátoch USA.
Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu podobný návrh schválila už predtým. Kongresmani musia aj verziu prijatú v utorok Senátom odobriť, skôr než bude poslaná na podpis prezidentovi Joeovi Bidenovi, píše Reuters.
“Táto zákonná norma zabezpečí miliónom Američanov práva a ochranu, na ktorú majú nárok LGBTQI+ páry a zmiešané páry (medzirasové) a ich deti,” uviedol vo vyhlásení prezident.
“Dlhý, ale neúprosný pochod smerom k väčšej rovnosti sa dnes posúva vpred,” uviedol Chuck Schumer, vodca demokratickej väčšiny v Senáte.
Senát podľa jeho slov schválením tohto zákona vysiela posolstvo, ktoré potrebuje počuť každý Američan: “Nezáleží na to, kým ste alebo koho ľúbite; tiež si zaslúžite podľa zákona dôstojné a rovnocenné zaobchádzanie”.
V USA žije približne 568.000 manželských párov rovnakého pohlavia, píše Reuters s odvolaním sa na úrady.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com