Št. apr 25th, 2024

V Humennom sa koncom minulého týždňa konala tlačová konferencia za účasti europoslanca Vladimíra Bilčíka (Spolu). Ten okrem podpory kandidátov pred blížiacimi sa spojenými voľbami porozprával o veľmi pálčivom probléme, ktorý našu krajinu trápi a tou je boj s dezinformáciami.

V Europarlamente sa venujete rôznym agendám. Jednou z nich je aj boj s dezinformáciami, čo je v súčasnosti veľký problém, s ktorým Slovensko zápasí. Ako vy osobne vnímate súčasný stav v našej krajine čo sa týka boja s dezinformáciami?

  • Máme veľký problém. Ide o dlhodobý problém, ktorý sme roky neriešili a podceňovali. Súvisí aj s tým, že napríklad Putinov režim sa snaží plíživým spôsobom vplývať na ľudí dezinformačnými kampaňami, ktorých cieľom nie je zmeniť názor ľudí na niečo, ale vniesť do hláv ľudí obrovskú mieru neistoty. To je jedna z vecí, ktorá to množstvo dezinformácií vytvára. Je to najmä prostredníctvom sociálnych platforiem, ale treba dodať, že sa objavovali a objavujú aj v médiách. Vnímam to ako veľký problém, ktorý potrebujeme riešiť.

Ako sa tento problém dá riešiť v rámci vašej pozície?

  • Snažíme sa to riešiť z európskej úrovne. Musíme mať systémové riešenie. Máme osobitný výbor pre boj s dezinformáciami a proti zahraničným vplyvom na demokraciu v Európe. Som tam zhodou okolnosti hovorcom Európskych ľudovcov. Je to výbor, ktorému venujem veľa času v Europarlamente. Jednou zo systémových vecí, ktorú sme práve tento rok prijali, je Akt o digitálnych službách. Potrebujeme dať férovú šancu slobode slova na sociálnych platformách. To znamená, aby hoaxy, lži, klamstvá a v zásade bombastický obsah, ktorý by bol za normálnych okolností v bežnej debate v krčme niekde v kúte miestnosti, nedominoval a nevyskakoval na nás v momente, keď si otvoríte akúkoľvek sociálnu platformu. Ide o to, aby platformy mali oveľa väčšiu zodpovednosť za obsah, ktorý šíria. Nie je to o tom, že teraz budeme ten obsah cenzurovať, ale o tom, ako a čo sa komu šíri a presne tieto systémové nastavenia meníme prostredníctvom spomínaného Aktu o digitálnych službách.

Ako vnímate slovenských politikov a ich boj s dezinformáciami?

  • Veľmi sa teším, že v súvislosti s tými nebezpečenstvami, ktoré tu hrozili a hrozia stále so systematickou ruskou
    propagandou na Slovensku, tí kľúčoví ľudia vo vláde zareagovali tým správnym spôsobom vrátane premiéra, bývalého aj súčasného ministra zahraničných vecí či ministra obrany. V tomto si myslím, že vláda prejavila správne inštinkty. A nielen vláda, ale aj vedenie parlamentu v tých kľúčových okamihoch. A samozrejme pani prezidentka. Každopádne si myslím, že vláda môže vždy robiť viac, čo sa týka systematickej snahy bojovať s dezinformáciami. Určite potrebujeme posilniť možnosti a schopnosti bezpečnostných zložiek. Rozhovor robíme v Humennom a mohli sme nedávno veľmi dobre vidieť, keď sa nedávno medializoval prípad takzvaného zneužitia cintorína neďaleko odtiaľto v Ladomirovej. Ako sa ukázalo, bol to absolútny hoax a výmysel. Bolo však veľmi dobré, že sem prišiel premiér Eduard Heger a uviedol veci na pravú mieru. Ale my nesmieme chytať toho psa za chvost. To už len dobiehame udalosti, pretože neistota v ľuďoch rastie s každou takouto udalosťou. A tomu potrebujeme predchádzať. Potrebujeme robiť viac a najmä brať vážne našu vlastnú informačnú bezpečnosť a opäť vytvoriť ľuďom priestor na informovanie aj na základe dobrej a kvalitnej a nezávislej žurnalistiky. Každopádne, bičovať emócie je cesta do pekla.

Vnímate rozdiel v tom, ako sa rôznym hoaxom verí a ako k ním pristupujú občania na západe a východe Slovenska?

  • Nemám na to nejaké čísla. Možno by bolo fajn mať nejaký prieskum. Každopádne… Bol som celý deň v Humennom. Mal som tu skvelé stretnutia s ľuďmi, ktorí jasne chcú európsku budúcnosť pre toto mesto. Tunajších podnikateľov trápia bežné veci, ktoré riešia aj ľudia v Bratislave. Ľudia v hlavnom meste a v Humennom sa ma pýtajú na presne tie isté veci. Potrebujeme na Slovensku hľadať to, čo nás spája. Žiaľ, politici, ktorí šíria dezinformácie, veľmi radi rozdeľujú spoločnosť na rôzne skupiny. Naša krajina je príliš krehká a príliš malá na to, aby sme ju delili. Ja na východ chodím veľmi rád, mám rád debaty s tunajšími ľuďmi, ktoré máme identické nielen v Bratislave, ale aj v Európskom parlamente.

Spomínali ste miestnych ľudí, ktorí chcú európsku budúcnosť pre mesto Humenné. Kto je pre vás takýmto človekom?

  • Pre mňa je to Slavomír Novák, jeden z kandidátov na primátora. Poznáme sa už vyše štyroch rokov, pamätám si ho, keď sme ešte spolu zakladali stranu Spolu. Vždy to bol človek, ktorý bol tímový hráč, pôsobil vždy rozvážne, veľa počúval a keď hovoril, malo to vždy hlavu a pätu. A podľa všetkého v súčasnosti ponúka odpovede na mnohé otázky, ktoré trápia Humenčanov. To znamená, ako zabezpečiť teplo v meste, rozvoj Humenného, ktoré bude moderné, európske a aj zelené. Čo je veľmi dôležité, myslím si, že ľudia v meste, ako je Humenné, by rozhodne mali mať primátora, ktorý rozumie príležitostiam, ktoré ponúka Slovenská a Európska politika. Jedna z možností, ktoré vie určite posunúť ďalej, je schopnosť lepšie využívať európske peniaze. Máme množstvo eurofondov, ktoré sú k dispozícii a samosprávy potrebujú mať schopných ľudí, ktorí dokážu tieto peniaze vyčerpať. Zároveň chcem pozvať a vyzvať všetkých, aby prišli 29. októbra voliť. Bez volieb sa nič nezmení.

Koľko kandidátov postaví strana Spolu do nadchádzajúcich spojených volieb?

  • Máme zhruba nejakých 400 kandidátov. Sme strana, ktorá sa po neúspešných parlamentných voľbách v roku 2020, keď sme sa tesne nedostali do parlamentu, pohybuje v prieskumoch verejnej mienky na nízkych preferenciách, na druhej strane sme boli veľmi úspešní v komunálnych voľbách v roku 2018. Máme stále veľa kandidátov v rôznych mestách naprieč krajinou. Tomáš Mácha
adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com