So. apr 27th, 2024

Moji dvaja známi sa s platobnými kartami vo vreckách vybrali na kávu. To ešte netušili, že sa poriadne nachodia. V reštauráciách, baroch a pohostinstvách na Michalovských sídliskách juh a západ totiž platby kartou neprijímajú. Takže, nakoniec museli ísť až do baru v pešej zóne.

„Spočiatku som uvažoval o zavedení platby kartou. Nakoniec som si to rozmyslel. Ide o finančne nákladnú vec. Je pravdou, že zákazníkom stiahne terminál len tú sumu, ktorú majú reálne zaplatiť. Podnikateľom a firmám ale banky sťahujú peniaze z účtu pri každom jednom použití terminálu, čo sú nemalé finančné prostriedky,“ povedal svoj názor podnikateľ, ktorý prevádzkuje zákazníkmi vyhľadávaný bar na jednom zo spomínaných sídlisk. Neželal si však byť menovaný. Ide o to, že podnikatelia majú platobné terminály v prenájme od rôznych finančných inštitúcií.

No a tie si za každý jeden finančný úkon sťahujú príslušný poplatok. „Nehovoriac o tom, že každé jedno vydanie bločku z terminálu by ma stálo 8 centov. Za mesačný prenájom terminálu by som zaplatil 8 eur. Ak si zrátam, koľko by ma povedzme stála jeho mesačná réžia, tak je to naozaj dosť peňazí. Neoplatí sa to. Mojim zákazníkom nerobia problémy platby v hotovosti, a to je podstatné,“ uviedol.

V podobnom duchu pokračoval majiteľ reštaurácie na Sídlisku juh, ktorý taktiež nechcel, aby sme uvádzali jeho meno. „Stojí to veľa peňazí. S terminálom sú spojené kadejaké poplatky, a nie som ich ochotný uhrádzať. Áno, nájde sa zopár zákazníkov, ktorí chcú platiť kartou, ale je ich naozaj iba minimum. Aj z tohto pohľadu nevidím dôvod na zakúpenie platobného terminálu,“ konštatoval.

Celkom iný pohľad na túto problematiku má známa slovenská finančná inštitúcia. „Podnikatelia často hovoria o vysokých nákladoch za používanie platobného terminálu. Pritom nehovoria o benefitoch, ktorých je viacero. Nemusia riešiť, či má personál drobné mince na vydávanie. Nemusia sa obávať vzniku finančného manka, spôsobeného ľudskou chybou pri počítaní peňazí. Podnikateľ má pri platbe kartou istotu, že sa peniaze od zákazníkov rýchlo a bezpečne dostanú na jeho účet,“ informovala hovorkyňa finančnej inštitúcie Marta Cesnaková.

Pozornosť upriamila na špeciálnu ponuku, v rámci ktorej je v súčasnosti možné zakúpiť terminál a dočasne ho používať zdarma. Teda bez úhrady za prenájom, a to až na obdobie jedného roka. „Navyše, v súčasnosti už existujú aj riešenia ako platobný terminál v mobile. Majiteľ prevádzky nemusí uhrádzať žiadny poplatok za toto zariadenie, ale odvádza
iba poplatky za finančné transakcie, ktoré personál na ňom vykonáva,“
poznamenala M. Cesnaková.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com