Pi. apr 26th, 2024

Už vyše desať rokov v michalovskej miestnej časti Močarany raz mesačne prebieha Burza chovateľov. Je vyhľadávaná nielen medzi chovateľmi.

„Robíme to v areáli bývalého Poľnohospodárskeho družstva. Máme tu dobré podmienky, čo nás teší,“ začal s rozprávaním predseda Základnej organizácie Slovenského zvä-zu chovateľov Ján Bereš.

Burza prebieha každú štvrtú nedeľu.
„Podstatou je, že sa tu stretávajú chovatelia zo širokého okolia. Verte, že takéto stretnutia sú na nezaplatenie. Vymieňajú si chovateľské skúsenosti a chovný materiál, čo ich po odbornej stránke posúva dopredu. Veľkou vecou je aj to, že tu chodia deti a mládež. Viete, vyrástla nám počítačová generácia, ktorá už o chove domácich zvierat nemá veľa vedomostí. O to viac nás teší, že nie všetci mladí takto rozmýšľajú. Je stále viac takých, ktorí si pravidelne nachádzajú cestu na našu burzu. Ide nám totiž o to, aby sme raz mali svojich nástupcov a aby na Zemplíne nezaniklo chovateľstvo,“ vyčerpávajúco hovoril J.Bereš. Na burze je stále veľa predávajúcich a veľa kupujúcich z celého Zemplína a iných častí východného Slovenska.

V ponuke sú: domáce zvieratá, exotické vtáctvo, ale prekvapujúco aj iný tovar, ktorý s chovateľstvom príliš nesúvisí. „Áno, sú tu aj: zelenina, ovocie, cukrovinky, dokonca aj koberce či ľudovo-umelecké výrobky. Poviem úprimne, že je to na podnet manželiek našich chovateľov, ktoré tu chceli mať aj iný sortiment,“ prezradil predseda organizácie.

Do popredia dal fakt, že na burze je pravidelne tzv. okienko veterinárneho lekára. Chovateľov upozorňuje na časté ochorenia zvierat. Informuje ich o tom, ako majú postupovať pri ich liečbe. V prípade, že zistí, že chovatelia majú na burze choré zvieratá, túto burzu musia okamžite opustiť. „Chovám prepelice. Líšky mi však skántrili niekoľko kusov. Preto si potrebujem dokúpiť niekoľko nových jedincov. Za týmto účelom som prišiel na túto burzu,“ povedal senior Vendelín Štúr, ktorý býva v prímestskej rekreačnej oblasti.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com