Pi. apr 26th, 2024

Do okresu Michalovce začnú prilietavať vtáky, ktoré zimovali v Ázii alebo v Afrike. Na územie Slovenska začnú v marci prilietavať vtáky, ktoré zimovali v Afrike a Ázii.

Zoologička Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Andrea Lešová uviedla, že najviac sťahovavých vtákov priletí až v apríli. „Prvé prilietajú druhy, ktoré prezimujú v južnej alebo západnej Európe, neskôr sa k nim pridávajú aj sťahovavé vtáky z Afriky,“ uviedla Lešová. Podľa slov zoologičky počas februára boli medzi prvými druhmi vtákov, ktoré prileteli na územie Slovenska žeriav popolavý, žltochvost domový, škovránok poľný, škorec obyčajný, hrdzavka potápavá, cíbik chochlavý, penica čiernohlavá a pinka obyčajná. Vtáky z Afriky a Ázie tak očakávajú Chránené Senianske rybníky a Zemplínska šírava. „Jarná migrácia sa skončí až koncom apríla a začiatkom mája, kedy priletia najneskorší migranti ako dážďovníky či muchárik malý,“ dodala Lešová.
Medzi najvýznamnejšie Chránené vtáčie územie na východe patria práve Senianske rybníky a Zemplínska šírava. Senianske rybníky sú národnou prírodnou rezerváciou, ktorá patrí medzi jednu z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Medzi prvé sťahovavé vtáky patrí napríklad Bojovník bahenný, ktorý k nám prilieta zo subsaharskej Afriky. Na youtube kanály Avescentrum Senné si dokonca môžete pozrieť záznam z večerného preletu žeriavov popolavých na nocovisko v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky. Pozorovanie vtáctva môže mať tiež pozitívny vplyv na vašu psychiku a pohodu. Obyvatelia obce Senné sa tento rok tešili na obľúbené Vítanie žeriavov, ktoré sa bolo počas víkendu 19.-20.3. od 8:00 ráno až do západu slnka vo vtáčom raji.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com