Št. apr 25th, 2024

Každý z nás prežíva situáciu na Ukrajine trochu inak. Niektorí z nás sa nevedia odlepiť od televízie a iní sa naopak snažia príjem informácií obmedziť. No ako informovať naše deti, tak, aby sme ich zbytočne nevystrašili?

Najlepší nápad nie je ani zľahčovanie aktuálnej situácie. K starším deťom sa informácie dostanú aj cez sociálne siete. Preto je dôležité si s deťmi sadnúť a porozprávať sa s nimi o tom, čo sa aktuálne deje a snažiť sa im situáciu vysvetliť primerane k ich veku. Vyrovnať sa so strachom je ťažké aj pre nás dospelých, nielen pre deti.
S deťmi treba o vojne na Ukrajine rozprávať, vyzýva Slovenská komora psychológov. Rodič môže rovnako, ako dieťa prejaviť svoj hnev alebo sklamanie z toho, že je vojna, ale nesmie tomu podľahnúť, musí pre dieťa ostať oporou a bezpečím, vraví prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová.

Informačný manuál zverejnený na Facebooku Slovenskej komory psychológov má názov „Ako poskytnúť podporu deťom v týchto dňoch…“ je určený pre rodičov a obsahuje rady, ako pomôcť deťom vyrovnať sa s náročnou dobou. Dozviete sa v ňom napríklad, prečo musia deti napriek voj-novému konfliktu cítiť, že sa majú o koho oprieť či pri akých prejavoch spozornieť a vyhľadať odbornú pomoc.

Deťom by ste mali podľa možností zachovať normálny denný režim, dbať by ste mali na správne stravovanie a pitný režim. Pozitívny vplyv má na deti aj to, ak si s nimi večer prejdete, čo cez deň zažili. Motivujte ich, aby svoje pocity vyjadrili kreatívne, napríklad kresbou.
Psychológovia ďalej odporúčajú byť vo väčšej blízkosti dieťaťa, mladšie deti možno budú chcieť spať s rodičmi. Dohodnite si signál, nech Vám naznačí, ak prežíva nepríjemné emócie, ktoré nevie spracovať. Ak je Vaše dieťa príliš malé, aby pochopilo vojnu, môžete mu to vysvetliť cez jeho obľúbenú rozprávku. Boj medzi dobrom a zlom je veľmi často je hlavnou myšlienkou rozprávok.

Keď sa s deťmi hovorí o vojne, Klimová upozorňuje, aby sa deťom nedávali falošné nádeje, že sa to rýchlo skončí a už bude dobre. Keď sa to neudeje, dieťa môže ostať zneistené a môže sa naštrbovať jeho dôvera.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com