Pi. apr 19th, 2024

15. 2. Svetový deň osamelých

Po dni zaľúbených nasleduje 15. február, ktorý je venovaný všetkým osamelým ľuďom bez partnera alebo ľuďom, ktorí nevyhľadávajú neustálu ľudskú spoločnosť. 

Tento sviatok zaviedol nezadaný stredoškolák Dustin Barnes v roku 2001, aby ukázal, že žiť sám nemusí byť smutné. Avšak dôležité je aj hovoriť o tom, aký môže mať samota negatívny vplyv na naše zdravie a kvalitu života.

V rôznych etapách života môžeme stratiť blízkych kamarátov alebo členov rodiny, o ktorých sme si mysleli, že budú v našom živote navždy. Často sa s tým stretávajú aj ľudia pri odchode do dôchodku alebo tí, ktorí opúšťajú svoje bydlisko, prípadne menia pracovnú pozíciu. So stratou blízkej osoby alebo okruhu priateľov prichádzajú aj pocity osamelosti, ktoré sa nedajú len tak nahradiť. 

Na osamelosť môže mať vplyv aj osobnosť človeka, keďže uzavretí a hanbliví ľudia majú častejšie problémy s nadviazaním sociálnych väzieb. Pri pretvrvávajúcej osamelosti sa môžu u človeka objaviť pocity úzkosti, poruchy spánku alebo až depresie. Príznaky môžu viesť k vážnym chorobám, ktoré budú mať následky pre život. Človek je spoločenský tvor a preto by sme sa nemali brániť žiadnym príležitostiam, ktoré nás môžu spojiť s niekým novým. Samozrejme reč nie je len o romantických vzťahoch.

Eva Širotniková

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com