Pi. mar 29th, 2024

Možno ste to nezachytili, ale od 1. januára nastali zmeny v predpisovaní liekov. O tom, ako túto zmenu vníma nám porozprávala všeobecná lekárka  MUDr. Andrea Dulinová.

Ako ste zvládali a zvládate zvýšený počet pacientov odkedy začala pandémia?
U nás To bol veľký problém. Mnohí pacienti majú Covid 19 a takisto máme aj pacientov, ktorí trpia na iné ochorenia. Našu prácu nám veľmi komplikovali časté telefonáty od pacientov. Niektorí z nich si neuvedomujú, že sme v ordinácii iba dve. Ja a zdravotná sestra. Tým pádom nestíhame robiť všetko naraz. Na začiatku pandémie sa tento nápor nedal zvládať. Buď pracujete alebo dvíhate telefón. Nedá sa vykonávať všetko naraz.

Ako ste túto situáciu vyriešili?
Bola som nútená prijať pani Mgr. Vilčíkovú, ktorá od ôsmej do trinástej hodiny u mňa vybavuje telefonáty. Je erudovaná, vysokoškolsky vzdelaná a vysvetlila som jej, čo má hovoriť pacientom, ktorí mali nekomplikovaný priebeh ochorenia Covid 19 a zapisuje, aké lieky je potrebné predpísať pacientom. Tí, ktorí majú komplikovaný priebeh, komunikujú so mnou. Je to veľká pomoc, pretože telefonický hovor s niektorými pacientmi trvá dlhší čas, a to sa predtým nedalo časovo zvládať. V tejto situácii som sa nemohla na nikoho spoliehať, len na seba. My so sestričkou sme citliví ľudia, ktorí pracujú s ľuďmi a trápi nás, ak nemôžeme niekomu pomôcť.

Ako v porovnaní s nami prebieha predpisovanie liekov v zahraničí?
Vo svete to funguje tak, že idete k špecialistovi a ten Vám následne predpíše lieky. Existuje aj e-recept. Je to recept, ktorý Vám príde každý mesiac do lekárne a vy si ho idete vybrať. Nemusíte nikoho kontaktovať telefonicky. Ale pacienti na západe chodia k lekárovi 2-3krát do roka, u nás je to napríklad 27-krát za rok. U nás je to tak, že príde pacient z nemocnice a nemá predpísané žiadne lieky. Otázka znie prečo? Je to patologická situácia, ktorá nevedie k ničomu. V nemocniciach je málo personálu a lekárov. Nikto sa ich nepýta či vládzu alebo nie. Na vypisovanie liekov a administratívu už nám čas neostáva.

Mohli by ste nám priblížiť aký je nový postup na predpisovanie liekov?
Po novom to bude prebiehať tak, že pacient musí volať jednotlivo svojim špecialistom, aby mu predpísal e-recept. Problém je v tom, že táto administratíva Vás stojí veľa času, kedy nevyšetrujete pacientov. Špecialisti robia niekedy vyšetrenia, ktoré trvajú dlhší čas. Je správne, aby si predpisovali lieky špecialisti. Ja mám pomocnú silu pri administratíve a pri dvíhaní telefonátov, neviem ako to budú zvládať bez posily špecializovaní lekári. Ďalším dôvodom je aj to, že na administratívnu výpomoc Vám postačí niekto na pol dňa, na celý deň je to zbytočné. Takého človeka je ťažké zohnať.

Je to z Vášho pohľadu efektívnejšie?
Keď nám odpadne práca s predpisovaním liekov od špecialistov, budeme mať viac času na vyšetrovanie našich pacientov. My máme sto ľudí denne. Špecialista má za deň 20 pacientov, za viac nedostane zaplatené. Myslím si, že keď indikuje ten liek, prečo by ho nemohol predpísať? Pre nich je to problém, lebo to nerobili. Napríklad sa mi stáva, že špecialista ma kontaktuje, že mám odobrať krv. Nerozumiem tomu, prečo to nespraví jeho zdravotná sestra. Mnoho špecialistov je z tohto dôvodu nespokojných.  Ak porovnáme počet ľudí, u špecialistov a u všeobecných lekárov, je tam veľký rozdiel.

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com