Pi. mar 29th, 2024

HUMENNÉ. Situácia s koronavírusom sa po dlhšom čase konečne zmiernila, tak aj Vihorlatská knižnica môže znova pripravovať rôzne podujatia pre malých i veľkých. Počas celého júna sa Vihorlatská knižnica rozhodla poskytnúť zápisné pre nových detských čitateľov zdarma. Týmto krokom vynahrádzajú marec – mesiac kníh, v ktorom každý rok najviac očakávajú školy – žiakov aj študentov.

   „Keďže tento marec bol špecifický, ponúkame aspoň deťom od 6 do 15 rokov (povinná školská dochádzka) príležitosť, aby si dali urobiť čitateľský preukaz a stali sa tak objavovateľmi tajomných knižných svetov,“ priblížila Zuzana Švecová, pracovníčka knižnice.  

Zároveň bol predošlý týždeň menovaný Národným týždňom charity. „Pri tejto príležitosti sme v priestoroch knižnice inštalovali dve výstavy. Na poschodí sa nachádzala tematická knižná výstava, na prízemí bola výstavka ručných prác prijímateľov charity,“ spresnila Švecová. Ako ďalej povedala, 1.júna 2021 sa knižnica rozhodla spustiť kampaň, ktorou chce dostať knihy medzi rómske deti v osade Podskalka. S Komunitným centrom mesta Humenné, ktoré tam má svoje priestory a poskytuje služby a pomoc deťom i dospelým, spolupracuje dlhodobo. „Každý mesiac prinášame deťom do KC knihy, o ktorých sa rozprávame, čítame z nich, dotvárame ich, kreslíme či tvoríme na základe knižných inšpirácií. Výskumy hovoria, čo všetko deťom prináša čítanie, deti z málo podnetného prostredia potrebujú knihy ešte viac ako iné deti. V Komunitnom centre by sme spoločne chceli vybudovať malú knižnicu – aby mali deti knihy bližšie, aby si ich mohli bezplatne požičať, aby objavovali radosť z čítania. Stačí, ak k nám do knižnice donesie ktokoľvek nepoškodené detské knihy, o ktorých si myslí, že by ich deti chceli čítať, my ich budeme tri mesiace zbierať a následne ich začiatkom školského roka slávnostne odovzdáme v Komunitnom centre,“ dodala.  

   V máji knižnica vyhlásila súťaž pre deti s názvom Mamina láska/ láskina mama. Ich úlohou bolo napísať alebo nakresliť svoje vyjadrenie lásky k mamke. „Zapojili sa deti individuálne z MŠ aj ZŠ, ale aj celé kolektívy zo škôlok. Výstava je inštalovaná vo vstupných priestoroch knižnice a s materskými školami sme dohodnutí, že si prídu prevziať drobné odmeny,“ spresnila. Počas celého júna sú naplánované aj rôzne besedy, ako pre školy, tak aj pre širokú verejnosť.    Nechýbali ani aktivity ku Dňu detí. Knihovníčky deťom prezentovali činnosť knižnice, knihovnícku prácu aj naše priestory. Malí prváci s nadšením preskúmali knižné poklady v policiach mládežníckeho oddelenia a každý z nich si nejaký knižný poklad prvý krát aj vypožičal. S novým čitateľským preukazom a sladkou odmenou pre každého sme sa rozlúčili,“ dodala Zuzana Švecová.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com