Pi. apr 26th, 2024

HUMENNÉ. Uplynulý týždeň 16. – 22.9. sa aj humenská nemocnica zapojila do celoslovenského Týždňa dobrovoľníctva, ktorým chce reagovať na potrebu dobrovoľnej pomoci hospitalizovaným pacientom. O dobrovoľníckych aktivitách porozprávala koordinátorka Jana Copková z Dobrovoľníckeho centra Krajší deň, ktoré sídli v Nemocnici Svet zdravia Humenné a prioritne sa venuje pacientom na oddelení dlhodobo chorých a detským pacientom.

   „Dobrovoľnícke centrum funguje už štvrtým rokom a podstatou našej práce je venovať a vyplniť voľný čas pacientom v popoludňajších hodinách. Najzákladnejšou myšlienkou je, aby na chvíľu zabudli na to, že sú v nemocnici. Rozprávame sa s nimi, hráme spoločenské hry a pod.,“ povedala Jana Copková. Ako ďalej uviedla, ich činnosť je v súčasnosti veľmi oklieštená z dôvodu epidemiologických opatrení. „Dobrovoľnícky týždeň sme využili ako taký refresh a pripomenutie si toho, že ľuďom sa dá pomôcť aj v sťažených podmienkach. Pacienti takéto aktivity vítajú najmä preto, že návštevy a kontakt s vonkajším svetom sú aktuálne obmedzené.“

   Realizácia jednotlivých aktivít sa uskutočnila v spolupráci s prešovským dobrovoľníckym centrom. Keďže sa Týždeň dobrovoľníctva organizuje každý rok, témy sú približne rovnaké, avšak samotné aktivity si už každé centrum prispôsobuje svojim potrebám. V minulosti vyrábali visiace hračky zo stropu na detskom oddelení, príp. upratovali interiér. „V tomto roku sme aktivity modifikovali v rámci reštrikcií a opatrení. Zorganizovali sme Deň otvorených dverí s náborom dobrovoľníkov, kde sme prezentovali našu činnosť,“ vysvetlila Copková. Neskôr v areáli nemocnice a pred budovou oddelenia dlhodobo chorých vysádzali do kvetináčov vresy a jesenné kvety. V pondelok (21.9.) spolu s pacientmi vyrábali jesenné dekorácie v podobe tekvíc či venčekov, ktoré potom môžu darovať svojim blízkym alebo nimi potešia sestričky na oddelení. „Veľmi sa nám osvedčila kreatívna činnosť, ktorú mávame aj bežne počas roka. Sú tu pacienti po cievnych mozgových príhodách, ktorí si potrebujú zlepšovať jemnú motoriku a toto je taká odľahčená aktivita, kedy si ani neuvedomujú, že pracujú s rukami. V spolupráci s rehabilitačnými pracovníčkami sa tvorivým dielňam venujeme počas celého roka, preto sme to zahrnuli aj do aktivít Týždňa dobrovoľníctva,“ doplnila Jana Copková.

   Celkovo sa do dobrovoľníckych činností zapojilo desať žiakov, prevažne z Gymnázia sv. Cyrila a Metoda a Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho. Dobrovoľníci zo škôl zvyknú často organizovať pre pacientov rôzne predstavenia, zážitkové aktivity, sprevádzajú ich do kaplnky či na prechádzku. Zo strany mladých ľudí je o dobrovoľníctvo veľký záujem a ešte väčší je záujem pacientov, ktorí záujmovými činnosťami pookrejú. Zapojiť sa však môžu aj obyvatelia v produktívnom veku, kluby žien alebo aj rovesníci pacientov z Jednoty dôchodcov.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com