Pi. apr 19th, 2024

   Koniec apríla a začiatok mája nám so svojimi chladnými nocami ešte nedovoľuje vysádzať teplomilné priesady zeleniny do voľnej pôdy na záhrade, no umožňuje výsev uhoriek alebo cukiet.

   Pôda pre uhorky nakladačky a šalátovky musí byť dobre vyhnojená, znesú dokonca aj priame hnojenie v malom množstve, teda zapracovanie do pôdy. Zem najprv hlbšie prekyprite kultivátorom, spravte hlbšiu brázdu a na jej dno dajte čerstvý maštaľný alebo slepačí hnoj. Zasypte ho zeminou a vytvorte nad ním plytké jamky vo vzdialenosti aspoň pol metra od seba. Rozstup medzi jednotlivými radmi má byť aspoň 70 centimetrov pre jednoduchší zber a ošetrovanie, hlavne ak pestujeme uhorky na vertikálnej konštrukcii. Do jamiek dajte 3 až 4 semiačka a prikryte tenkou vrstvou sypkej pôdy. Hlinu zalejte tak, aby sa nevyplavili semiačka. Na riadky môžete po výseve uložiť netkanú textíliu, ktorá udržuje vlhkosť a teplo. Tá zároveň zohrieva teplo uvoľnené z rozkladu hnoja v pôde pod riadkom a tým urýchľuje klíčenie. Textília aj sťažuje prístup slimákom k rastlinkám, pre ktorých sú lákavou pochúťkou. Ak máte na záhrade premnožených slimákov, môžete uhorky predpestovať na parapete okna domu či bytu. Zaujímavá je aj metóda, kedy použijete prázdne rolky od toaletného papiera. Naplníte ich substrátom a uložíte do vhodnej misky alebo plechu na pečenie. V strede spravíte malú jamku a vložíte tam 2 až 3 semiačka, ktoré prihrniete tenkou vrstvou substrátu. Prekryjete to fóliou alebo sklom a dáte na parapetu okna v teplej miestnosti. Ak už budú mať uhorky niekoľko pravých listov, môžete ich vysadiť na dobre vyhnojenú hriadku v druhej polovici mája, ako je to uvedené pri priamom výseve.

   Postavte konštrukciu, po ktorej sa uhorky budú ťahať. Pôdu pri nich je veľmi vhodné zamulčovať slamou, senom alebo aj čerstvo pokosenou trávou. Následná starostlivosť spočíva v pravidelnom prihnojovaní a chemickej ochrane proti plesni uhorkovej podľa aktuálneho infekčného tlaku. Bio alternatívou je napríklad postrek prípravkom Polyversum.    Obdobným spôsobom pestujeme aj cukety, tu ale nie je potrebná konštrukcia. Jamky na hriadke robíme aspoň vo vzdialenosti jedného metra od seba. Ing. Ján Gajdoš, SZZ Belá n/Cir.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com