St. máj 8th, 2024

REGIÓN. Kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa postupne otvárajú verejnosti. V súvislosti s uvoľňovaním opatrení budú pre návštevníkov ako prvé  otvorené múzeá, galérie, knižnice a hvezdárne na území kraja. Otvorenie sa týka aj regionálnej Vihorlatskej knižnice a Vihorlatského múzea v Humennom, tiež Múzea moderného umenia (MMUAW) v Medzilaborciach.

   Od 7. mája svoje brány otvorilo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a od utorka 12. mája sprístupni svoje expozície aj Vihorlatské múzeum v Humennom. „Sme veľmi radi, že múzeum bude otvorené pre prístupnosť, keďže počas svojej 28 ročnej existencie nebolo ešte nikdy takto dlho zatvorené a bez návštevníkov má práca iba malý zmysel,“ uviedol Martin Cubjak, riaditeľ MMUAW. Návštevníci sa môžu tešiť na plnú expozíciu diel Andyho Warhola a ďalších svetových pop artových a street artových umelcov. „Nakoľko museli byť prerušené zahraničné projekty, tak expozície diel a artefaktov sú takmer úplne. Dokonca v priebehu jedného mesiaca chceme expozície doplniť o ďalšie dielo Andyho Warhola pod názvom: Space Fruit a exkluzívnu zberateľskú kolekciu 29 diel od 22 významných britských umelcov, vrátane hviezdneho Banksyho pod názvom Pax Britannica: The Hellish Peace. V spolupráci s Fakultou umení Technickej Univerzity v Košiciach vytvárame edukačno-propagačné experimentálne videá o dielach a umelcov, ktorí sú zastúpení v našich expozíciách, ktoré budú môcť návštevníci vidieť nielen v online priestore, ale postupne budú súčasťou výstavných priestorov,“ doplnil Cubjak. Samozrejmosťou je aj dodržiavanie prísnych hygienických opatrení. Návštevníci musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šálom alebo šatkou, pri vchode do múzea aplikovať dezinfekciu rúk. Tá bude k dispozícii aj pri predajni lístkov.  Zachovávať odstupy v radoch osôb minimálne 2 metre, maximálny počet návštevníkov v expozíciach je 35 podľa kľúča 1 človek na 25m2, odporúčaná je platba platobnou kartou. Každú hodinu sa dezinfikujú kontaktné miesta, čiže kľučky na dverách, zvonček, zábradlia. „Bolo to ťažké obdobie a pre kreatívnu prácu, ktorá má rada interakciu s divákom, aj veľmi frustrujúce. Pracovali sme na stratégii virálnych videí v rámci silnejšej propagácie múzea smerom k slovenskému návštevníkovi, na akvizičnej stratégií, publikovali sme odborné texty k virtuálnym prehliadkam múzea a taktiež prebiehali hĺbkové sanitárne práce vo všetkých priestoroch múzea,“ pripomenul riaditeľ niekoľko mesačné uzatvorenie múzea.

   Už od pondelka 11. mája sa môžu čitatelia opäť vrátiť do knižniceHumennom. „Tešíme sa na našich čitateľov a na základe ich telefonátov, mailov a otázok na sociálnej sieti vieme, že ani oni sa už nevedia dočkať, kedy otvoríme. Počas núteného uzavretia knižnice sme predovšetkým vyraďovali knihy, ktoré mali aj 40 rokov, boli opotrebované a poškodené. Takýmto spôsobom sme počas korona krízy vyradili takmer 8 000 kníh. Nákup nových bol síce obmedzený, nie však úplne zastavený, preto sa naši čitatelia môžu tešiť na omladený, „živý“ knižničný fond a aktuálne novinky vo všetkých oddeleniach,“ uviedla Mária Daňová, riaditeľka Vihorlatskej knižnice.  Okrem prísnych hygienických opatrení má knižnica aj obmedzenia. Z bezpečnostných dôvodov zatiaľ používatelia nebudú mať umožnený vstup do jednotlivých oddelení. Ich požiadavky budú vybavovať knihovníčky pri vstupných dverách jednotlivých oddelení, preto by bolo ideálne, ak by každý, kto príde, mal vopred pripravený zoznam požadovaných kníh. Čitatelia budú tiež povinní dodržovať 2 metrové rozstupy. Vrátené knihy budú umiestnené v karanténnych miestnostiach a až po uplynutí stanoveného počtu dní budú odpísané z konta. Čitatelia momentálne nebudú mať umožnený prístup na internet ani do študovní. Všetky tieto opatrenia sú realizované na základe odporúčaní vydaných Úradom  verejného zdravotníctva SR, Slovenskou asociáciou knižníc a Slovenskou národnou knižnicou v Martine. „Takmer dvojmesačné uzavretie sme prežívali intenzívne – prácou. Takou, ktorá je na prvý pohľad neviditeľná, pretože okrem vyraďovania kníh sme sa venovali aj údržbe, čisteniu a dezinfekcii všetkých priestorov – spoločných chodieb, jednotlivých oddelení, ale aj skladu či kancelárií. Knižnica teda vonia novotou a je pripravená na svojich návštevníkov a užívateľov po naozaj dlhom čase! Zároveň sme sa snažili byť aktívnymi a ponúknuť našim priaznivcom rôzne aktivity na sociálnej sieti. Vymýšľali sme pre nich úlohy, hádanky, literárne kvízy, zverejňovali sme aktuálne a dôležité informácie, sprostredkúvali dáta pre študentov a podobne. Po skončení mesiaca apríl sme tých najaktívnejších odmenili knižnými cenami. Keďže naša on-line snaha mala veľmi pozitívnu odozvu, pokračujeme v nej aj v mesiaci máj,“ doplnila riaditeľka.

   Čiastočne sprístupnená bude aj hvezdáreň v Humennom. Návštevníkom budú umožnené  individuálne návštevy  za účelom pozorovania oblohy na otvorených pozorovacích terasách pracovísk pri zabezpečení zachovania odporúčaných odstupov.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com