Pi. apr 26th, 2024

V Michalovciach už vyše desať rokov úspešne pôsobí Olympijský klub (OK). Združuje väčšinu športových klubov v meste. Svoju tohtoročnú činnosť zbilancoval na nedávnom valnom zhromaždení, ktoré prebiehalo v mestskom kultúrnom stredisku (MsKS). Jedným z hlavných bodov programu bolo zhodnotenie minuloročnej činnosti.

Vydarené tradičné akcie
Pri hodnotení tohtoročnej činnosti predseda klubu Jozef Uchaľ najviac vyzdvihol účasť michalovských stredoškolákov na letnom Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici. „Spolu so mnou tam boli ako dobrovoľníci. Videli viacero moderných športovísk, veľa športových súťaží. Banská Bystrica má veľmi kvalitnú športovú infraštruktúru. V posledných rokoch išla jej úroveň rapídne nahor. Budem ale úprimný, čudujem sa Košiciam, že sa nezhostili organizátorskej taktovky, lebo bola taká možnosť,“ konštatoval. Potom opäť preladil na michalovskú strunu. Do popredia dal aj opätovné konanie olympiád seniorov, zdravotne postihnutých, základných a materských škôl. Pri vyratúvaní akcií predseda OK nevynechal ani ďalšie tradičné akcie: tenisový turnaj veteránov, detské preteky na bicykloch a kolobežkách, žiacku konferenciu o olympizme a iné akcie.

Pomohlo by viac telesnej výchovy
Ešte v čase pred pandémiou koronavírusu bol michalovský OK dvakrát vyhlásený za najlepší olympijský klub na Slovensku z pohľadu početnosti podujatí. Prvé miesto zakaždým obsadil v dvadsaťčlennom rebríčku. J. Uchaľ sa nechcel vracať do minulosti. „To vôbec nie je podstatné. Mňa teší najmä to, že aj v období pandémie sme nezaspali na vavrínoch. Práve naopak, vyburcovalo nás to k veľkej aktivite. Pravidelne sme usporadúvali rôzne podujatia. Najmä literárne, výtvarné, fotografické súťaže, ale aj rozličné vedomostné kvízy o olympizme. V zime, keď bola pandémia, tak naši členovia a sympatizanti zdolávali vrchy Vihorlatského pohoria ,“ zaspomínal si predseda klubu. Tým si krátili dlhé chvíle, keďže takmer všetko bolo zatvorené. Jozef Uchaľ zdvihol varovný prst. „ Ochorenie Covid 19 narobilo dosť zla medzi deťmi a mládežou. V predošlých rokoch z dôvodu rôznych obmedzení mladí trávili veľa času v domácom prostredí. Cítiť u nich úbytok telesnej zdatnosti. Jasne to vidieť na školských športových súťažiach. Pomohlo by zvýšenie počtu hodín telesnej výchovy na základných a stredných škôl. Pokiaľ nebude v učebných osnovách každý deň, tak sa pohybová kultúra mladých ľudí vôbec nezvýši,“ neradostne hovoril.

Suverénne najvyšší rozpočet
Na valnom zhromaždení rezonoval aj tohtoročný rozpočet Olympijského klubu. Kým v minulosti sa pohyboval okolo finančnej sumy vo výške 1 000 až 1 500 eur, v tomto roku bol podstatne vyšší. Na základe prezentačného videa z činnosti totiž Olympijský klub získal od súkromnej spoločnosti, podporujúcej mládežnícky šport až 3 500 eur. „Zdrojom príjmu bol aj grant z mesta Michalovce vo výške 700 eur,“ doplnil. Slovenský olympijský výbor vyčlenil na činnosť michalovského Olympijského klubu takisto 700 eur. Výška poskytnutej sumy sa odvíjala od množstva podujatí, ktoré usporiadal v predchádzajúcom roku. Z uvedených faktov teda vyplýva, že klub hospodáril so sumou vo výške takmer 5-tisíc eur. Bol to suverénne najvyšší rozpočet klubu v jeho doterajšej histórii. „Peniaze sme nerozflákali. Okrem iného sme ich použili aj na zabezpečenie našich prezentačných tričiek, ktoré dávame všetkým účastníkom našich súťaží. Zakúpili sme aj množstvo pohárov, medailí a diplomov, ktoré odovzdávame najlepším súťažiacim,“ poznamenal.

Negatívom nízka účasť
Smutné ale je, že hoci členmi Olympijského klubu sú skoro všetky športové kluby v Michalovciach, na valnom zhromaždení zástupcovia viacerých klubov chýbali. Škoda, že si nenašli čas, pretože aj zásluhou OK je v centre Zemplína športový život na vysokej úrovni. Pritom valné zhromaždenie sa konalo už takmer večer, takže cestu do MsKS si mohli nájsť.

Ján Čúrny, fb Olympijského klubu v Michalovciach

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com