Št. apr 25th, 2024

Počas prvých troch mesiacov bude daň z pridanej hodnoty znížená z dvadsiatich na desať percent. Národná rada Slovenskej republiky totiž nedávno schválila novelu príslušného vládneho zákona. Toto opatrenie sa týka prevádzkovania lyžiarskych vlekov, lanoviek a reštauračných a stravovacích služieb. Oslovení podnikatelia ale túto novinku až tak veľmi nevítajú.

Pomôže to rekreačným strediskám
„Viete, ja mám na to taký úsmevný pohľad. V gastronomickom sektore podnikám už viac ako dvadsať rokov. Každoročne sú práve prvé tri mesiace roka najslabšie z pohľadu denných tržieb. Napríklad, počas januára sú ľudia pravidelne finančne vyčerpaní po vianočných sviatkoch. Aj počas ďalších dvoch mesiacov je vonku ešte chladnejšie, a tak naši zákazníci radšej sedia doma a v oveľa menšom počte si prichádzajú posedieť. Takže, podľa mňa, toto vlastne nie je žiadna pomoc,“ nedával si servítku pred ústa majiteľ reštauračnej a stravovacej prevádzky na Štefánikovej ulici v Michalovciach Peter Jakubík. Už aj v týchto chladných decembrových dňoch pociťuje úbytok ľudí a s pribúdajúcimi týždňami to bude len narastať. P. Jakubík vidí výhodu prijatého opatrenia iba v jedinej veci. „Zníženie dane z pridanej hodnoty bude mať svoj význam len v tých rekreačných zariadeniach, kde sú okrem baru a reštaurácie aj lyžiarske vleky či wellness centrá. Tam počas zimnej sezóny pravidelne prichádza pomerne veľa zákazníkov. Majitelia tak majú veľké tržby, a to zníženie dane im rozhodne pomôže,“ vysvetlil. Budú tak mať viac finančných prostriedkov na chod svojich prevádzok.

Veľmi otázny efekt
Majiteľ kaviarne na Námestí slobody v Michalovciach R. Pokoželec sa vrátil do minulosti. „V predošlých rokoch negatívne ovplyvnila chod gastronomického sektoru pandémia koronavírusu. Pred dvoma rokmi bola moja prevádzka zatvorená celé štyri mesiace, čo bolo veľmi deprimujúce. Pred rokom išlo o kratšie obdobie, ale aj tak sme boli viac ako mesiac zatvorení. Je fajn, že tentoraz sme súvisle otvorení,“ uviedol dlhoročný podnikateľ. V zápätí však preladil na negatívnu nôtu. „Pozrite sa, po novom roku opäť vzrastú ceny energií. Takže, ja vlastne ani neviem, či mi v konečnom dôsledku pomôže to zníženie dane z pridanej hodnoty. To zistím, až po prepočítaní mesačných finančných nákladov. Faktom ale je, že mám otvorené od rána do večera. Sústavne svietim a kúrim, pretože tu mám zákazníkov. V tomto sa nemôžem obmedzovať, pretože mi tu pravidelne chodia zákazníci. No a sám som zvedavý, aké účty za elektrinu mi prídu. Nehovoriac o tom, že mám aj viaceré ďalšie finančné výdavky na chod prevádzky,“ konštatoval.

Príliš zjednodušené videnie
Isté je, že gastronomický sektor prežíva ďalšie ťažké obdobie. Nájdu sa aj ľudia, ktorí nesúhlasia s pomocou pre túto oblasť služieb. Argumentujú tým, že gastro tvorí len dve percentná z hrubého domáceho produktu. Je to však len príliš jednoduchý pohľad na vec. Veď gastroprevádzky využíva množstvo Slovákov na pravidelné obedy. Mnohí neodolajú ani posedeniu s priateľmi pri dobrom pive. Takže, reštauračné a stravovacie prevádzky sú neodmysliteľnou súčasťou ich života. Ak by sa im však nepomohlo, upadli by do ešte väčších ekonomických problémov. No a možno by niektoré aj zanikli.

Ján Čúrny

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com