So. apr 27th, 2024

Slovensko obhajuje na turnaji Nemecký pohár druhé miesto.

Pre šesticu hokejistov bude Nemecký pohár premiérou v národnom drese. Slovensko poslalo na turnaj mladý tím s vekovým priemerom 24 rokov. 

Nominácia sa skladá z hráčov z českej a slovenskej extraligy. Na poslednú chvíľu ju odriekli pre zdravotné dôvody brankár Matej Tomek, obrancovia Peter Čerešňák a Andrej Golian a útočníci Andrej Kollár a Róbert Lantoši.

„Najprv som bol ako náhradník, ale keď vypadli nejakí chalani, tak som sa tu ocitol,“ prezradil Patrik Marcinek. Dvadsaťštyriročný útočník pozvánku do reprezentácie nečakal. „Veľmi som sa tešil, keď mi zazvonil telefón. Je to pre mňa nový impulz,“ dodal. 

Vytipovali si Jedličku

Omladený káder nie je pre slovenský výber žiadnou novinkou. Minulý rok zažil premiéru na Nemeckom pohár sedemnásťročný Filip Mešár, ktorý patril k najlepším slovenským hráčom. 

„Uvidíme, ako sa s ponúknutou príležitosťou chlapci vyrovnajú,“ povedal generálny manažér slovenskej reprezentácie, ktorý v mladíkoch vidí perspektívu do budúcna. Miroslav Šatan uviedol, že niektoré tváre mal vytipované už dlhšie. „Z minulého roku sme mali vyhliadnutého Maroša Jedličku, ktorý sa žiaľ nešťastne zranil pred koncom sezóny. Chceli sme mu dať šancu už vtedy, ale nestalo sa.“

Jedlička vlani patril k oporám Zvolena a tréner Peter Oremus bol z neho nadšený. Rodák z Trnavy pravidelne nastupoval v základnej zostave. Odohral v 44 zápasov a nazbieral 36 bodov. Hral v prvom útoku a nasadzovali ho aj na presilové hry.  V štvrťfinálovom súboji však mladíka nešťastne podkopol obranca Jake Cardwell a odniesli si to väzy v kolene. Jedlička prišiel o zvyšok sezóny a o prípravný kemp na májové majstrovstvá sveta vo Fínsku. 

Je veľmi pravdepodobné, že keby sa nezranil, dostal by príležitosť zabojovať o miestenku vo výbere Craiga Ramsayho. „Vedel som, že v minulej sezóne mali so mnou nejaké plány v seniorskej reprezentácii. V aktuálnom ročníku som sa však viac sústredil na klubový hokej a až potom som myslel na národný dres,“ uviedol na zraze Jedlička. 

Pätica Zvolenčanov

Dvadsaťročný útočník nešťastné zranenie hodil za hlavu. „Tieto veci ma môžu iba posilniť. Neberiem to tragicky, dalo mi to veľa do života.“ 

Šanca predviesť svoje zručnosti v národnom tíme ho veľmi teší. „Nemám žiadne očakávania, chcem si to v prvom rade užiť a potom uvidíme. Už predtým nám ukázali niektorí hráči z extraligy, ako sa má bojovať v reprezentácii a získali medailu na olympiáde.“ Tréner Craig Ramsay má v pláne s mladými hráčmi v kádri pracovať citlivo. Niektorých vidí prvýkrát. Rovnako aj Maroša Jedličku. 

„Nechcem mu naložiť príliš veľa na plecia. Viem, že vie hrať. Niekedy sa mladí chlapci, najmä po zranení, chcú ukázať ešte viac. Môžu sa potom ľahko dostať do bodu, že priveľmi tlačia na pílu,“ reagoval Kanaďan. 

Okrem dvadsaťročného útočníka sú v nominácii na Nemecký pohár ďalší štyria Zvolenčania. Premiéru zažije takisto Patrik Marcinek a obranca Samuel Hain. Predstavia sa aj Dávid Mudrák a Marek Hecl.

„Veľmi sa teším, že ma zavolali, lebo väčšinou sa brali chalani okolo dvadsať rokov, ja mám oproti nim už o niečo viac. Budem sa snažiť ukázať čo najlepšie a chcem si vypýtať miestenku aj na ďalší turnaj,” uviedol dvadsaťpäťročný Hain.

Nominácia SR na Nemecký pohár 2022

Brankári: Denis Godla (Verva Litvínov), Dominik Riečický (HC Košice)

Obrancovia: Michal Beňo, Patrik Maier (obaja HC Slovan Bratislava), Martin Bučko (Dynamo Pardubice), Mário Grman, Patrik Koch (obaja HC Vítkovice Ridera), Samuel Hain, Dávid Mudrák (HKM Zvolen), Mislav Rosandič (Bílí Tygři Liberec)

Útočníci: Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Daniil Fominych (HC Slovan Bratislava), Marek Hecl (HKM Zvolen), Adrián Holešinský (HC Plzeň), Maroš Jedlička, Patrik Marcinek (obaja HKM Zvolen), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav), Jakub Minárik (HC Slovan Bratislava), Oliver Okuliar (Mountfield HK), Adam Sýkora (HK Nitra), Matúš Sukeľ (HC Litvínov), Alex Tamáši (HC’05 Banská Bystrica), Viliam Čacho (Dukla Trenčín)

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com