Št. apr 25th, 2024

ZEMPLÍNSKA CYKLOMAGISTRÁLA

Už dlhšie má KSK vypracovaný projekt výstavby Zemplínskej cyklomagistrály. V súčasnosti vybavuje potrebné dokumenty, na základe ktorých dodávateľská firma zrealizuje úsek pri obciach Zalužice a Lúčky, čo bude jedna z častí cyklomagistrály.

V prvej etape naplánovaných prác budú Michalovce týmto spôsobom prepojené s obcami a rekreačnými strediskami na Zemplínskej šírave. Ako prvý príde na rad takmer šesťkilometrový úsek vedúci popri Zalužiciach a Lúčkach. Celá táto časť bude vyasfaltovaná. Ide o atraktívne, zalesnené pobrežie. Neboli problémy s majetkovoprávnym vysporiadaním. Táto časť je totiž vo vlastníctve štátnych inštitúcií – SPF a SVP.

„Košický samosprávny kraj požiadal oba subjekty o podpísanie nájomných zmlúv. Zatiaľ sa k tomu nevydarili. Faktom však je, že aj na základe týchto dokumentov sa uskutoční výstavba cyklotrasy,“ objasnila hovorkyňa KSK A. Terezková. Zdôraznila, že kraj v súčasnosti vybavujú ďalšie potrebné doklady. Ak s vlastníkmi pozemkov podpíše nájomné zmluvy, následne bude žiadať o územné a stavebné povolenie.

Po vybavení všetkých potrebných dokumentov, sa začne s prácami. Ich začiatok zatiaľ nie je známy. Isté je, že KSK ich bude financovať z vlastných zdrojov. Výstavba prvého úseku by si mala vyžiadať okolo 800-tisíc eur. Pripojí sa na už jestvujúcu zhruba šesťkilometrovú cyklistickú trasu vedúcu popri hrádzi Z. šíravy až do obce Jovsa. Vznikne tak súvislá približne 12 km cyklistická trasa.

Problémom je ďalší úsek, konkrétne komunikácie a chodníky v obciach a rekreačných strediskách na severnej strane Z. šíravy. Cyklotrasa by mala viesť po bývalej hlavnej ceste a účelových komunikáciách a takisto po chodníkoch. „Nevylučujem, že v tomto prípade budú aj obce investorom vyznačenia cyklotrás. Ide, ale o to, že cesty a chodníky majú rôznych vlastníkov. Takže, čaká nás zdĺhavé majetkovo-právne riešenie,“ uviedla A.Terezková. Táto časť cyklomagistrály sa prepojí s bývalými cyklotrasami v Michalovciach. Tu by ešte mala byť postavená cyklotrasa smerujúca popri Psychiatrickej nemocnici a výpustnom kanáli Z. šíravy, ktorá sa napojí na úsek v Zalužiciach.

Z centra Zemplína cyklomagistrála povedie južnou časťou Michalovského okresu – obcami Lastomír, Budkovce, Veľké Raškovce a inými. Pokračovať bude v Trebišovskom okrese, kde bude ukončená v obci Viničky v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Aj v prípade tejto časti A.Terezková očakáva ťažkosti majetkovo-právneho charakteru. „Celá cyklomagistrála bude mať po dokončení asi 40 kilometrov,“ uzavrela A.Terezková.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com