Št. mar 28th, 2024
Foto zdroj: hcamag.com

Môže nám spôsobiť nielen finančné problémy, ale prejaví sa aj na psychike. Ako túto situáciu zvládnuť a zostať motivovaný? Rady jeho praxe nám poskytol psychológ a riaditeľ združenia IPčko, PhDr. Marek Madro, PhD., MBA.

Mnoho ľudí počas pandémie prišlo o prácu, načrtnete nám zdravý spôsob, ako sa s touto situáciou popasovať?
Na naše linky pomoci IPčko. sk, Krízová linka pomoci a Dobrá linka prichádzajú aj ľudia, ktorí stratili zamestnanie a potrebujú zdieľať všetko to, čo prežívajú s niekým, od koho dostanú blízkosť, pochopenie a zároveň odborné sprevádzanie v tejto či nasledujúcich náročných chvíľach.


Počas pandémie Covid-19 výrazne stúpol počet kontaktov, v ktorých sa táto téma objavovala.
Strata zamestnania je rovnako, ako akákoľvek iná strata v našom živote obrovskou psychickou záťažou a spájajú sa s ňou rôznorodé, zväčša negatívne pocity, myšlienky, môžu s ňou súvisieť ďalšie situácie, ktorých zvládnutie si vyžaduje mnoho síl. Nech už človek v takej situácii zažíva hocijaké pocity či myšlienky, dôležité je uvedomiť si, že v tak náročných chvíľach, sú všetky úplne prirodzené. To, s čím sa na našich odborníkov na linkách pomoci obracajú ľudia, ktorí prišli o prácu najčastejšie, je hnev, šok, smútok, neistota alebo strach z budúcnosti, nízka sebadôvera. Každý z nás je iný, preto aj zvládanie takejto situácie je u každého z nás odlišné. Určite je najdôležitejšie uvedomiť si, že síce je to teraz náročné, ale nejde o trvalý stav a nezostávať s týmito pocitmi osamote. Hovorte o nich so svojimi blízkymi, ktorým dôverujete alebo aj anonymne s odborníkmi, ktorí Vás v tom nenechajú osamote. Dovoľte si smútiť a dajte priestor a čas svojim pocitom. Je to veľmi dôležité pre proces uzdravovania, prijatia situácie a vyrovnávania sa s novou situáciou. Ak tieto pocity pretrvávajú dlhšie a bránia Vám v bežných aktivitách a živote, určite vyhľadajte odborníka, opäť aj anonymne na našich linkách pomoci. Strata zamestnania môže okrem iného vytvoriť priestor na to, aby sme začali uvažovať nad tým, čo by sme chceli a aká môže byť ďalšia budúcnosť. Veľmi odporúčame, aby ľudia pri hľadaní novej práce netrávili celý svoj čas prezeraním portálov s pracovnými ponukami, posielaním e-mailov a životopisov, sledovaním emailovej schránky a pod. Naša psychika si potrebuje od tak náročnej situácie aj oddýchnuť, načerpať sily. Doprajte si teda vo svojich dňoch aktivity, ktoré máte radi, ktoré vás potešia a dodajú potrebnú energiu. Účinné je vytvoriť si v takejto chvíli aj dennú rutinu, ktorá dodáva pocit istoty, taktiež mať dostatok fyzickej aktivity, ale aj rozvíjať svoju tvorivosť – skúšať niečo nové, vrátiť sa k tomu, čo ste robili kedysi a počas pracovného vyťaženia ste nemali na to priestor. Robte čokoľvek, čo Vás baví a pomôže Vám trochu sa odpútať od náročnej situácie. Mimoriadne dôležité je uvedomiť si to, že nemôžeme ovplyvniť to, čo sa udialo, ale môžeme ovplyvniť to, čo sa udeje v budúcnosti.

Problémy a neúspechy sú našimi najlepšími učiteľmi, platí to aj v praxi?
Je prirodzené, že všetci túžime uspieť a byť dobrými vo všetkom do čoho sa pustíme, no zväčša to nie je možné. Zlyhanie a neúspech v živote nie sú príjemné, ale dajú sa využiť vo svoj vlastný prospech a môžu v konečnom dôsledku viesť k úspechu a zvyšovaniu odolnosti. “Ak sa mi toto neporadilo, nabudúce na tom budem pracovať intenzívnejšie alebo to skúsim inak.“ Aj takéto vyjadrenie môže naznačovať konštruktívne prijatie neúspechu či zlyhania a jeho zúžitkovanie na ceste vedúcej k úspechu. Ak sa nám totiž niečo nepodarilo, stalo sa to preto, že sme sa do niečoho pustili, boli sme aktívni, snažili sme sa a už to si zaslúži ocenenie! Aj neúspech nám môže pomôcť prehodnotiť, či sme na správnej ceste a prípadne nás povzbudiť k jej hľadaniu. Ozdravné je aj uvedomenie si, že nie sme jediný na svete, kto zlyhal, deje sa to a je to ľudské.

Foto: PhDr. Marek Madro, PhD., MBA. smedata.sk

Ako postupovať, ak už strácame vieru v seba a premáhajú nás pochybnosti?
Je prirodzené, že sa v našich životoch môžu objaviť pochybnosti ohľadom našich schopností, najmä ak stojíme pred novou výzvou alebo náročnou situáciou. Môžu prameniť aj z predošlých negatívnych skúsenosti. Napríklad, ak nám niekto povedal, že „na to nemáš“ alebo „v tomto nie si dobrý“, zostáva to v nás a naštrbuje to vnímanie samých seba, svojich schopností a výrazne znižuje vlastnú hodnotu, čo sa môže prejaviť v ďalších aspektoch života. Preto by sme si mali dávať pozor na takéto slová, ktoré niekedy môžu byť mienené dobre alebo ochranársky, ale na druhej strane vedia zraniť. Naša doba je výrazne provýkonne orientovaná, často pociťujeme tlak očakávaní v rodinách, medzi priateľmi, v škole a práci. Tento tlak samozrejme tiež vplýva na to, ako sa vnímame, ako si veríme, v čom máme pochybnosti a v čom sme si istí. Ak sú pochybnosti ohľadom niektorej našej životnej oblasti dlhodobejšie, napr. v horizonte niekoľkých mesiacov a paralyzujú nás, najužitočnejší môže byť rozhovor s odborníkom, aby sme predišli dlhodobým duševným ťažkostiam. Často máme toľko povinností, že nestíhame vnímať, čo sa v nás deje a pritom je kontakt so samým sebou veľmi dôležitý pre to, aby sme žili spokojné životy, ktoré máme pod vlastnou kontrolou. Veľmi povzbudzujeme, aby ste si vytvorili čas a priestor pre seba, v ktorom budete mať možnosť všímať si svoje myšlienky, pocity, túžby, spokojnosť či nespokojnosť s tým, čo aktuálne v živote máte. V situáciách, kedy pochybujeme môže byť veľmi nápomocné, ak si spomenieme na svoje predošlé úspechy, ale aj to, keď si pripomenieme, že sme ľudia, ktorí máju právo na omyl a chybu, z ktorej sa vedia poučiť. Neporovnávajte sa s inými a dokonca ani so samými sebou, obklopte sa ľuďmi, ktorí vás vedia podporiť a povzbudiť. Skúste sa k sebe správať tak, ako by ste sa správali k svojmu najlepšiemu priateľovi, ktorý by bol v rovnakej situácií. Buďte k sebe viac láskavý a menej kritický. Venujte sa aktivitám, ktoré máte radi, prinášajú vám pozitívne emócie a úspechy. A ak ste už väčšinu z tohto skúšali a neprinieslo to to, čo by ste potrebovali, určite sa spojte s odborníkom. 

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com