Pi. apr 26th, 2024

Každému z nás vyhovuje iná forma liečenia, jednou zo zaujímavých je aj terapia v prírode, napríklad lesný kúpeľ. Viac Liečivá sila lesa nám povedala lesná pedagogička a zakladateľka Sirupárne „Lesný kúpeľ“, Berta Stašková.

Poviete nám základné informácie o projekte Lesný kúpeľ?
História terapie lesný kúpeľ je už pomerne dlhá, ale do Európy sa dostala len pred pár rokmi. Názov tejto terapie pochádza z japončiny, kde shinrin yoku, znamená niečo ako „kúpeľ v lesnej atmosfére“. V celosvetovom priestore sa však ustálil názov lesný kúpeľ. Lesný kúpeľ vznikol v Japonsku pred viac ako 30 rokmi, ako celonárodný zdravotný program pre liečbu ľudí pomocou ozdravnej sily prírody. Postupne sa rozšíril do zámoria, či Škandinávie, obrovský boom v súčasnosti zažíva aj v Nemecku, či Rakúsku. V Japonsku je aktuálne 65 základní lesnej terapie a shinrin yoku sa tu stalo bežným a veľmi efektívnym nástrojom, ako zvládať stres a starať sa o svoje zdravie. Lesný kúpeľ je v Japonsku oficiálne uznávanou metódou prevencie a liečby chorôb, ktorá je pacientom ordinovaná ako liečebná metóda a preplácajú ju zdravotné poisťovne.
Ukazuje sa, že lesný kúpeľ prišiel aj k nám práve včas. V dobe, ktorú žijeme, mnohí chceme niečo urobiť pre svoje zdravie. Chceme niečo podniknúť aj proti stresu, ktorý nás dobieha akosi stále viac. A lesný kúpeľ je na to ako stvorený!

Ako ste vy objavili lesný kúpeľ? 
S lesom a prírodou je prepletený môj profesionálny aj osobný život. V rodine som k lesu získala veľmi blízky vzťah a na lesníckej fakulte aj odborné základy. Pred jedenástimi rokmi sme založili občianske združenie Lesná pedagogika, kde sa venujeme zážitkovému vzdelávaniu o lese a prírode, najčastejšie s deťúrencami z materských a základných škôl. Potom to už bola len otázka komunikácie, a tak trošku náhody, keď sme ako lesní pedagógovia objavili terapiu lesný kúpeľ. Nasledoval kurz a certifikácia terapeuta pre lesný kúpeľ a potom sa nám podarilo v blízkosti Vinianskeho jazera vybudovať prvú lesnoterapeutickú trasu na Slovensku. 

Foto: Berta Stašková ukazuje začiatok trasy. Zdroj: Patril Struk

Ako terapia lesný kúpeľ prebieha?
A na čo je vlastne dobrá? Lesný kúpeľ nie je prechádzka lesom s priateľkami, ani turistický výstup, či piknik na lesnej čistinke. Lesný kúpeľ je pobyt v lesnom prostredí, keď sa opäť učíme les vnímať ako prirodzené miesto. S lesom sme spätí po státisíce rokov. Les bol pre nás kedysi útočiskom aj zdrojom obživy, odohrával sa tu celý náš život. Les bol našim prirodzeným životným prostredím, je to náš evolučný domov. Aj dnes nám les poskytuje mnoho benefitov, len na tie nemateriálne sme v zhone života akosi pozabudli. Úlohou nás, certifikovaných terapeutov pre lesný kúpeľ je naučiť vás, ako na to. Pri lesnom kúpeli učíme, ako spomaliť, ako správne dýchať, či trošku nahliadnuť aj do svojho vnútra. Je to terapia mimoriadne pomalá, ktorej cieľom je pri dosiahnutí stavu hlbokého relaxu nechať na svoj organizmus aktívne pôsobiť všetko to zdravé, čo nám les ponúka. Táto terapia má mimoriadne priaznivý dopad na náš imunitný systém a prináša mnohé ďalšie zdravotné benefity, ako je pokles hladiny cukru v krvi, krvného tlaku, hladiny stresových hormónov a naopak preukázateľne pomáha ničiť rakovinové bunky a potenciálne rakovinové bunky, stimuluje produkciu hormónov šťastia, má teda omladzujúce a upokojujúce účinky, je prevenciou vyhorenia a syndrómu chronickej únavy, napomáha v boji s depresiou, obezitou, zlepšuje koncentráciu a kreativitu človeka. A hlavne, je mimoriadne príjemná!

Pre koho je kúpeľ určený?
Lesný kúpeľ je naozaj pre každého! A terapeut sa vždy snaží prispôsobiť aktuálny program pre skupinu, ktorá príde. Škôlkarov určite nezaujímajú fytoncídy alebo zabíjačské bunky ich imunitného systému a skupina bankových manažérov má iné potreby ako seniori, žienky domáce, alebo ľudia so zdravotnými obmedzeniami. Ale pre každého z nich je lesný kúpeľ vhodný, prospešný a veľmi príjemný. Detské programy sú prešpikované väčšou hravosťou, pre firemné skupiny je lesný kúpeľ úplne novou formou tímbildingu, seniori, ktorí už často krát majú obavy vybrať sa niekam len tak do lesa, prežívajú lesné prostredie a terapiu lesný kúpeľ veľmi hlboko a s veľkou láskavosťou. Tieto stretnutia sú zakaždým obohacujúce a veľmi príjemné aj pre nás, lesných terapeutov. Vždy si máme navzájom čo odovzdávať. Či sú to malé deti alebo ľudia, ktorí prechádzajú našou trasou opierajúc sa o barle. Mnohé ženy zas objavia na našich programoch záľubu vo fytoterapii, keď sa s nami naučia vyrobiť si z rastlín tinktúru či liečivú masť.

Ak niekoho zaujímajú bylinky viac, čo by ste mu poradili? Kde a s čím začať? 
Fytoterapia, teda využívanie liečivej sily rastlín, je prirodzenou súčasťou terapie lesný kúpeľ. Ak sa však chce niekto venovať liečivým rastlinám vo väčšej miere, radi ho privítame na niektorom z našich kurzov praktickej a zábavnej fytoterapie. Každému odporúčam vstúpiť do kúzelného sveta liečivých rastlín s pomocou odborného sprievodcu. Okrem toho, že je to ľahšie a príjemnejšie, je to aj bezpečnejšie. Dnes po pár klikoch na nás internet vychrlí množstvo zaručených informácií a receptov na všetko možné. Na Slovensku však rastú tisícky rastlín, asi 800 z nich sa používalo v ľudovom liečiteľstve a okolo 150 druhov sa v súčasnosti používa v oficiálnej medicíne. Nuž, a to nie je málo. Vyznať sa v tejto spleti nemusí byť vždy ľahké. Na našich kurzoch učíme rastliny dobre poznať, bezpečne využívať a vyrábať z nich v domácom prostredí produkty, ktoré pomôžu nášmu zdraviu. Nemusíme vždy utekať do lekárne, stačí prísť a nechať sa viesť prírodou, ktorá toho ponúka tak veľa. 

Plánujete tento rok nejaké novinky alebo podujatia, možno prednášky? 
Budeme pokračovať v terapii lesný kúpeľ na našej trase pri Vinianskom jazere, kde ponúkame viaceré programy, stačí si vybrať a prihlásiť sa. Na každé podujatie je potrebné sa prihlásiť, nakoľko lesný kúpeľ nie je masová záležitosť a počet účastníkov je vždy limitovaný. Urobiť tak môže každý prostredníctvom formulára na našej webovej stránke www.lesnykupel.sk. Tu je zverejnená tiež aktuálna ponuka kurzov fytoterapie. Tie však robíme na rôznych miestach, po dohode radi prídeme aj do vášho mesta, či mestečka, stačí zavolať a niečo zábavné, tvorivé a poučné z oblasti fytoterapie spolu pre vás pripravíme. Pretože svet liečivých rastlín je krásny, obohacujúci a nekonečný!

Katarína Irchová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com