Pi. apr 26th, 2024

SNINA/HUMENNÉ. Bikesharing, a teda požičiavanie bicyklov, je verejná služba, ktorá umožňuje tým, ktorý dvojkolesový stroj nevlastnia, prepraviť sa na miesto určenia rýchlo a ekologicky. V spolupráci so spoločnosťou Antik je táto možnosť dostupná už aj v Humennom (od 22. júna) a Snine (od 28. júna).

V Snine je v prevádzke 50 bicyklov. Domáci ich v obľube využívajú, o čom svedčí aj počet jázd od ich spustenia do prevádzky. Počet jázd nám narastá a využiteľnosť tejto služby v našom meste postupne stúpa. V auguste sme mali o 184 viac jázd než predošlý mesiac. Počas celého leta najazdili spolu 1 077 kilometrov a strávili na bicykli 150 hodín. Podľa zozbieraných štatistických údajov strávili užívatelia bikesharingu na bicykli kratší čas, avšak vozili sa častejšie, nakoľko stúpol priemerný počet jázd o 6  jázd za deň,“ prezradila primátorka mesta Daniela Galandová. Keďže bicykle sú poväčšine využívané na jednosmernú jazdu, o ich zber a následné umiestnenie na stanovištia sa podľa slov primátorky stará pracovník Mestského úradu v Snine. Zber bicyklov vykonáva podľa potreby, priemerne každý druhý – tretí deň.

   Využívanie bicyklov so sebou prináša aj určité poškodenia, menšie alebo závažnejšie. Bicykle nie sú majetkom mesta, ale spoločnosti ANTIK Telekom, to znamená, že mesto Snina si nemôže uplatňovať kompenzáciu za vzniknuté škody. Po zistení poškodenia sa bicykle sťahujú z prevádzky a vykonáva sa na nich výmena poškodených komponentov za nové, s tým, že tzv. menej závažné opravy robí mesto a závažnejšie opravy sú v réžii spoločnosti ANTIK Telekom. Od spustenia tejto služby sme mali, zatiaľ, 13 poškodených bicyklov, z toho 7 bicyklov s vážnym poškodením a 6 ľahko poškodených,“ uviedla Daniela Galandová. Ako ďalej dodala, podľa štatistík, ktoré máme, mnohí ľudia túto službu v našom meste vítajú a využívajú ju ako alternatívny spôsob dopravy. „Sme radi, že si ho obľúbili, nakoľko i v čase korony je to bezpečnejšia forma dopravy ako hromadnými prostriedkami, a tiež je šetrnejšia voči prírode,“ dodala primátorka.

   V Humennom je v prevádzke 40 bicyklov, ktoré sú zaparkované na piatich stanoviskách: Námestie slobody (pri mestskom kultúrnom stredisku); Južné námestie (Centrum voľného času); Sídlisko pod Sokolejom (pri rímskokatolíckom kostole); Sídlisko I (pri vstupe do podchodu od parku); Chemlonská ulica (pri zimnom štadióne). Ako samospráva vtedy potvrdila, stanovištia sa môžu meniť v závislosti od využitia bicyklov.    Od spustenia bicyklov do prevádzky bolo uskutočnených 2 856 jázd s celkovou dĺžkou 3 147 kilometrov a časom  367 hodín 54 min.. Zber a rozmiestňovanie bicyklov majú, podľa informácií Veroniky Lattovej z tlačového referátu mesta, na starosti pracovníci Správy rekreačných a športových zariadení. Realizujú ho priebežne, podľa potreby. Jeden bicykel sa našiel dokonca v rieke Laborec. Poruchy a následné opravy sú v Humennom primerané v závislosti od používania bicyklov. „Prípadnú chybu je možné nahlásiť prostredníctvom aplikácie (v časti označenej symbolom prekrížených nástrojov). Malé opravy realizujú pracovníci Správy rekreačných a športových zariadení. Ak sú k oprave potrebné aj náhradné diely, ich dodanie má v kompetencii spoločnosť Antik,“ povedala Lattová.Najdlhšia jazda mala v meste 10 km.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com