So. apr 27th, 2024

Vykurovacia sezóna je stále len na svojom začiatku. Takže firmy, podnikatelia a fyzické osoby ešte stále majú možnosť dať si vyčistiť komínové telesá. V zime to už môže byť neskoro. Upchaté komíny totiž každoročne spôsobujú zbytočné požiare.

„Najvhodnejším obdobím na vyčistenie komínov je druhá polovica augusta. V septembri a októbri už majú kominári plné ruky práce. Preto sa už s nimi ťažšie dohaduje termín vyčistenia komínov. Najlepšie je dať si vyčistiť komínové telesá ešte pred prvými tuhými mrazmi, respektíve pred prvým výraznejším ochladením,“ poznamenal vedúci oddelenia požiarnej prevencie Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Michalovciach pplk. Ing. Ľuboš Gedera. Odporúča sa, aby komíny vyčistili odborne zdatní kominári alebo príslušní revízni technici.

„Aj fyzická osoba si môže vyčistiť komín. Mala by ale mať na túto činnosť vhodné technické vybavenie. Ak ho nemá, je zbytočné sa púšťať do akýchkoľvek prác. Ak komín nebude odborne vyčistený, môže dôjsť k zbytočnému požiaru,“ vysvetlil Ľ.Gedera. Zdôraznil, že keď komín dlhšie nie je vyčistený, značne sa spomaľuje jeho ťah.

Pri pomalom ťahu sa spotrebuje oveľa viac paliva. Zároveň takýto komín pomerne slabo vykuruje jednotlivé časti vnútorných priestorov. Dlhodobé upchatie vedie k nebezpečným požiarom. „Čo sa týka minuloročnej štatistiky požiarovosti, tak v dôsledku zlého technického stavu komínov, dymovodov a spotrebičov na vykurovanie sme v roku 2021 v okresoch Michalovce a Sobrance zaznamenali dovedna až 40 požiarov,“ uviedol štatistické fakty. Požiarom sa dá predísť vďaka pravidelným odborným kontrolám komínov. Ich rozsah závisí od výkonu spotrebiča na vykurovanie a druhu paliva.

V tomto prípade sa rozlišuje: tuhé, kvapalné a plynové palivo. „Hasičský a záchranný zbor pravidelne kontroluje, či jednotlivé podnikateľské prevádzky a firmy na určenom území majú v poriadku komínové telesá. V Michalovskom a Sobraneckom okrese takto kontrolujem až cez 600 podnikateľských subjektov. Pre zaujímavosť, neobchádzame ani sídliskové kotolne. Len pre porozumenie, my nie sme odborne spôsobili na to, aby sme vedeli určiť či je daný komín v poriadku. Pri našich kontrolách sa podnikateľské subjekty preukazujú potvrdeniami a prevedení vyčistenia komínových telies. Stav komínov u fyzických osôb nekontrolujeme. Zákon nám to totiž neukladá,“ uzavrel Ľ. Gedera.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com