Pi. mar 29th, 2024

V týchto dňoch sa žiaci 5. a 6.ročníka našej školy zapojili do programu ekonomickej výučby žiakov základných škôl pod názvom Základy podnikania.

V týchto dňoch sa žiaci 5. a 6.ročníka našej školy zapojili do programu ekonomickej výučby žiakov základných škôl pod názvom Základy podnikania. Daný program zastrešuje nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko, n.o., ktorá je členom skupiny Junior Achievement Worldwide. Cieľom programu je žiakom piateho a šiesteho ročníka základnej školy ponúkať prvý pohľad do podnikateľského sveta a sveta základnej finančnej gramotnosti.

Program je rozdelený do piatich tém: Peniaze, Organizácia, Manažment a povolania, Výroba a Marketing. Každú z týchto tém, budeme so žiakmi na hodinách matematiky postupne prechádzať a vytvárať jednotlivé výstupy. Prvou témou, ktorou sme daný program začali, bola téma PENIAZE. Pri tejto téme sa žiaci oboznámili a naučili používať pojmy príjmy, výdavky a rodinný rozpočet. Vedeli rozoznať, ktoré príjmy patria do skupiny pravidelných a ktoré do nepravidelných, ktoré výdavky sú potrebné k fungovaniu rodiny a ktoré sú vedľajšie, kde vieme aj ušetriť, ak sa niečoho vzdáme, čo nie je potrebné pre fungovanie našej rodiny. Žiaci si na hodine vyskúšali vytvoriť rodinný rozpočet fiktívnej rodiny, ktorá sa snažila nájsť financie na nový bicykel pre dcéru. Dokonca si zahrali aj rolu mamy, otca, dcéry a syna v takejto rodine a tak priblížili situáciu danej rodiny svojim spolužiakom. Tiež sa naučili rozoznať aké typy rozpočtov máme a tiež kde a ako pri financiách dokážeme ušetriť. Tešíme sa ako sa pustíme spoznávať nové pojmy v oblasti Organizácie, ktorá je ďalšou témou daného programu zameraného na rozvoj finančnej gramotnosti na školách.

Ing. Terkošová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com