Pi. apr 26th, 2024

V LETE NEHODOVOSŤ STÚPA

Polícia SR upozorňuje vodičov na obdobie letnej sezóny, pretože práve toto obdobie je náchylné na zvýšenú nehodovosť. Riaditeľ okresného riaditeľstva PZ, plk. Mgr. Marek Lukacko v priloženom liste apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť na cestách.

Leto je obdobím, keď výrazne pribúda počet dopravných nehôd. Počas letných mesiacov policajti každoročne zaznamenávajú zvýšený počet dopravných nehôd s tragickými následkami. Často sú účastníkmi takýchto nehôd tí najzraniteľnejší: chodci, seniori, deti a cyklisti.

Za zvýšenú nehodovosť v letných mesiacoch môže najmä hustejšia premávka na cestách, kde pribúda domácich i zahraničných turistov. Ľudia sú na cestách uvoľnenejší, ich ostražitosť klesá, bývajú unavení, viac sa ponáhľajú a nedodržiavajú pravidlá cestnej premávky. Vysoké teploty spôsobujú oneskorené reakcie, dehydratáciu, preto sa veľmi ľahko môže stať nešťastie. Na cesty treba vyraziť oddýchnutý, dodržiavať pitný režim, čo samozrejme nie je alkohol.

Vhodné je robiť si častejšie prestávky, vyhýbať sa hlavným cestným ťahom a zvoliť si menej frekventovanú trasu, prípadne si vytvoriť časovú rezervu. Dlhé letné prázdniny prinášajú školákom spolu s oddychom a zábavou aj riziká. Na letné prázdniny sa deti tešia niekoľko mesiacov dopredu. Nemusia chodiť do školy, sú samé doma či na táboroch. Lenže je to tiež doba najväčšieho počtu úrazov, a preto by rodičia svojim deťom mali zopakovať zásady bezpečného správania na cestách.

Polícia opakovane apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky. Vodiči, ktorí pri strete s týmito účastníkmi neutrpia také fatálne následky, by mali byť ostražití a predvídať najmä na miestach, kde možno predpokladať, že je zvýšený pohyb týchto účastníkov. V letnom období policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom okrem iného svoju činnosť zamerajú predovšetkým na úseky s častými dopravnými nehodami, no aj na miesta kultúrno-spoločenských podujatí, okolie kúpalísk, letovísk, detských ihrísk či parkov. Ich služobná činnosť bude vo veľkej miere preventívna, no pri zistení porušenia pravidiel cestnej premávky budú postupovať nekompromisne voči účastníkom cestnej premávky, ktorí sa dopustili závažného porušenia pravidiel cestnej premávky.

Vyzývame preto všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli voči sebe tolerantní a dodržiavali pravidlá cestnej premávky, tým prispeli k bezpečnosti svojej, ako aj bezpečnosti ostatných tak, aby sa každá cesta končila v bezpečí domova. Ďakujeme!

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com