Pi. apr 26th, 2024

Zmena je súčasťou života, priemerný človek zaň vymení niekoľko zamestnaní. Ak si hľadáte novú prácu a chcete mať reprezentujúci životopis, len neviete ako na to, nižšie sa dočítate zaujímavé rady pri tvorbe svojho životopisu. Na pár otázok sme sa opýtali vedúcej pracovníčky známej personálnej agentúry na omyly, ktoré robia uchádzači o zamestnanie. 

Aké chyby robia najčastejšie uchádzači o zamestnanie pri vytváraní životopisu?
Veľakrát si uchádzači o zamestnanie cez našu agentúru neuvedú správne osobné údaje. Niekedy ide o e-mail alebo majú neaktuálne telefónne číslo, ktoré si zabudli prepísať. My sme iba sprostredkovateľom práce, ale ak sa nemôžeme spätne skontaktovať s konkrétnym človekom z dôvodu nesprávneho telefonického kontaktu alebo e-mailu, veľmi nám to komplikuje našu prácu. Ide asi o najväčšiu chybu, ktorú môže urobiť uchádzač o zamestnanie. Ďalšou chybou je aj neuvedený vek alebo dátum narodenia. Niektorí ľudia majú problém s tým, ak je zverejnený ich vek, žiaľ pri mnohých pracovných ponukách je vek dôležitým faktorom. Takisto vek je ťažké skryť pri osobnom pohovore, podľa našich skúseností je lepšie vek uviesť než zavádzať. Treťou najväčšou chybou je, ak si niekto nespracuje životopis správne alebo je neúplný. Napríklad v ňom majú uvedenú firmu, v ktorej pôsobili, ale nemajú konkretizovanú pozíciu. My potom nevieme ohodnotiť či má daný kandidát nejaké skúsenosti s pozíciou, ak nemá v životopise ďalej špecifikovanú náplň práce a pozíciu. Môže vykonávať čokoľvek. Ak vykonával viac pozícií, je potrebné rozpísať, o aké pozície išlo. A hlavne chcem zdôrazniť aj to, že je veľmi dôležité si pred zaslaním životopisu skontrolovať správnosť údajov a aktualizovať si ho, pretože máme skúsenosť, že niektorí uchádzači používajú aj tri až štyri ročné životopisy. V dnešnej dobe sa netreba báť použiť ani vzory, ktoré sú dostupné na viacerých portáloch. Je tam všetko pekne popísané. 

Stretli ste sa s tým, že by zamestnávatelia požadovali životopis, ktorý nie je vytvorený cez vzor?
Možno staršie generácie s tým môžu mať problém. Je to možné. Záleží to od toho o akú pracovnú pozíciu ide. Na naše pracovné pozície stačia aj tieto životopisy. Môže byť, že niektorí zamestnávatelia ho neuznávajú.

Doplnili by ste ešte nejaké detaily, na ktoré sa zabúda?
Určite odporúčam inzeráty a ponuky práce vždy dočítať do konca, nechať si na to nejaký čas. Môžu tam byť uvedené dôležité podmienky pracovného pomeru alebo iné náležitosti. Pri niektorých inzerátoch máme uvedenú podmienku poslania životopisu v cudzom jazyku, no veľa ľudí ponuku ani nedočíta a pošle nesprávny dokument.

Je dobré si životopis prispôsobiť na konkrétnu pracovnú pozíciu?
Je to dobrá stratégia, ak sa usilujete získať konkrétne zamestnanie. Určite je to plus. Ak má človek za sebou veľa krátkodobých zamestnaní, je lepšie uviesť tie, ktoré súvisia s náplňou práce. Nie je potrebné mať obrovské množstvo brigád a zamestnaní, ktoré sú irelevantné. Niekedy je menej viac.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com