Ut. mar 19th, 2024

SLOVENSKO. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský dnes spolu s poslancom Národnej rady SR Tomášom Šudíkom prevzal petíciu občianskeho združenia Sloboda zvierat s názvom „Nie reťaziam!“. Agrorezort podporuje petíciu a zákaz držania psov akýmkoľvek prostriedkom na uväzovanie považuje za nevhodný prežitok, ktorý sa musí z tejto spoločnosti vytratiť.

Držanie psa na reťazi je negatívnym prežitým zvykom, ktorý nepatrí do vyspelej krajiny. Občianske združenie Sloboda zvierat prinieslo ministrovi petíciu, ktorú podpísalo 97-tisíc ľudí.

   „Sám som majiteľom psa a mal som ich doteraz už niekoľko, ale ani jeden z nich nebol čo len chvíľu na reťazi. Reťaz považujem za prežitok, ktorý do tohto storočia už nepatrí. Som presvedčený, že táto iniciatíva nájde úspech aj v NR SR a určite ju podporím. Ak bude potrebné, budeme naďalej spolupracovať, aby výsledné riešenie uspokojilo všetkých a v najbližších rokoch sme tak mohli mať krajinu bez reťazí, “ uviedol minister Ján Mičovský.

   MPRV SR plánuje petíciu za zákaz držania psov prostriedkom na uväzovanie podporiť. Výnimku chce agrorezort uplatniť pre psov, držaných pri stádach hospodárskych zvierat, kde je to nevyhnutné. Aj Ministerstvo životného prostredia SR vyžaduje pre ochranu stád pred šelmami prítomnosť stanoveného počtu strážnych a pastierskych psov. Aby nedochádzalo k ohrozovaniu bezpečnosti a zdravia ľudí a ďalších zvierat, je niekedy nevyhnutné týchto strážnych psov uviazať. Rovnako je dôležité správne načasovanie a prispôsobenie sa majiteľov novým podmienkam. Kľúčové je však správne nastavenie dátumu účinnosti tohto zákazu. Unáhlený zákaz by spôsobil veľa problémov a zvýšil počet túlavých psov, či psov vyhodených na ulicu. Zákaz takejto držby psov je však nevyhnutný, pretože akékoľvek iné úpravy zákona, či ďalšie výnimky v praxi, vytvárajú dôvody na špekulácie, nemerne zaťažujú aj veterinárnych inšpektorov a je obťažné dokazovať účel uväzovania psa.

   „Týranie psov na reťazi zakážeme! Psy sa kvôli reťaziam nemôžu skryť pred počasím. Nevedia uniknúť pred hladom, bolesťou či páľavou a mrazom. Mnoho psov na Slovensku žije celý svoj život len na reťazi. To chceme ukončiť. Reťaz je symbolom väzenia. Do väzenia patria skutoční zločinci či korupčníci, avšak nie psy,“ zdôraznil poslanec NR SR Tomáš Šudík.

   Podľa platného zákona musí každý majiteľ zabezpečiť opatrenia na zabránenie úniku zvieraťa. Preto bude musieť každý majiteľ držať psa buď na oplotenom pozemku alebo zabezpečiť vhodné chovné zariadenie. Držba a vlastníctvo psa nie je nevyhnutné a musí byť podmienené vytvorením vhodných životných podmienok a zabezpečením primeranej starostlivosti. Každý majiteľ by si preto mal zvážiť, či sa o psa dokáže postarať a zabezpečiť mu plnohodnotný život. Agrorezort reťaz za vhodný spôsob držby psa nepovažuje. (MPRV SR)

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com