Ne. apr 28th, 2024

Oslobodzovanie mesta bolo súčasťou východoslovenskej užhorodsko-ondavskej operácie, na ktorej sa v novembri v roku 1944 podieľali vojská štvrtého ukrajinského frontu. Michalovce boli obsadené bez pouličných bojov v centre. Straty na ľudských životoch, ktoré utrpeli príslušníci Sovietskej armády i civilné obyvateľstvo pri prechode frontu, boli spôsobené hlavne výbuchmi mín.

Telá a pozostatky všetkých, ktorí padli pri oslobodzovaní Zemplína a jeho okolia, boli prevezené na cintorín na Hrádku, kde leží viac ako 17-tisíc sovietskych vojakov. V piatok, 25. novembra, v deň, kedy sovietski vojaci dorazili na Stráňany, sa na Cintoríne Červenej armády na Hrádku uskutočnil Pietny akt kladenia vencov. V ten istý deň, teda 25. novembra, si Michalovčania okrem pietneho aktu, oslobodenie mesta pripomínajú aj tradičnými športovými podujatiami.

Obľúbeným bežeckým podujatím je Beh oslobodenia mesta Michalovce. Atmosféru už štyridsiateho deviateho večerného behu, ktorý štartoval o 18.00 hod. si prišlo vychutnať takmer 140 pretekárov.
Absolútnymi víťazmi behu sa v ženskej kategórii stala Petra Šamuláková a medzi mužmi zvíťazil Michal Červeňák.

Blahoželáme víťazom a ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili podujatí, ktorými sme si pripomenuli oslobodenie nášho mesta. Nezabúdajme na hrôzy, ktoré tieto udalosti so sebou priniesli a nedovoľme, aby sa ešte niekedy zopakovali.

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com