So. apr 27th, 2024

Iniciatíva poľnohospodárov protestovala na Dargove, zablokovali priechod na dva dni.

Iniciatíva poľnohospodárov žiadala okamžité odvolanie ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), ktorý podľa nej nezvláda tento rezort. Združenie farmárov zároveň žiada o stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Na podporu svojich požiadaviek iniciatíva kolónou traktorov v utorok spomaľuje dopravu na horskom priechode Dargov. Zároveň sa tak pridáva k protestným akciám autodopravcov.

„Účelom našej aktivity je už definitívne okamžité odvolanie pána ministra Vlčana,” uviedol pre novinárov predseda poľnohospodárov Ján Cenkner. Predchádzajúce rokovania s ministrom podľa neho nikam neviedli, šéfovi rezortu vyčíta aj rôzne prešľapy a kauzy. 

„Nám sa neskutočne zvyšujú náklady teraz na zakladanie úrod, či sú to hnojivá, osivá, dennodenne sa dvíha cena nafty, nevieme takto prežiť. A to programové vyhlásenie vlády, ktoré bolo, sa neplní. My nechceme povaliť túto vládu, chceme, aby sa konečne začal riešiť problém farmárov, včelárov, dopravcov a tak ďalej,“ povedal Cenkner.
Protest na horskom priechode Dargov pri Pamätníku víťazstva v katastri obce Košický Klečenov začali farmári predpoludním v utorok krátkodobým blokovaním dopravy prechádzaním cez priechod pre chodcov. Následne spomaľovali dopravu v jazdných pruhoch pomaly jazdiacou kolónou traktorov. Na protest dohliada polícia.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v reakcii na protest uviedlo, že požiadavky občianskeho združenia skupiny poľnohospodárov prerokovalo 10. februára na osobnom stretnutí. „Ministerstvo dalo odpovede k všetkým požiadavkám a koná v tých bodoch, ktoré patria do jeho gescie. Mrzí nás, že napriek otvorenému a konštruktívnemu prístupu ministerstva sa združenie rozhodlo svoje požiadavky presadzovať cestou nátlaku,“ konštatoval odbor komunikácie agrorezortu. Farmári blokovali cestu aj v stredu, kolóna traktorov 45 minút blokovala premávku, auta púšťali len počas 15 minútových intervalov. 

Lucia Benetinová

adminpn

Od adminpn

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com