Pi. apr 26th, 2024

Alexander Ovečkin sa krátko pred Vianocami opäť dostal do povedomia hokejovej verejnosti. V poslednom zápase pred vianočnými sviatkami totiž ruský snajper Washingtonu Capitals v zápase s Winnipegom Jets (4:1) strelil dva góly svojho tímu. Prvým, ktorý bol 801 v profilige vyrovnal rekord Gordieho Howa, druhým 802 v poradí začal stíhať lídra štatistiky Wayna Gretzkeho.

„The Great One“ bol doteraz neohrozeným lídrom. Jeho 894 gólov sa dlho zdalo neprekonateľnu métou. Ruský snajper si ale môže na prekonanie tejto hranice trúfať. Stačí mu k tomu streliť už „len“ 92 gólov, čo Ovečkin môže dosiahnuť. Stále totiž má iba 37 rokov a pri súčasnej forme na toľký počet gólov potrebuje možno dve sezóny. Zmluvu s Washingtonom Capitals má až do konca sezóny 2024/25, takže je dosť možné, že túto hranicu prekoná. A možno strelí aj tisíci gól…

Wayne Gretzky sa začína o svoje prvenstvo obávať.

Gordie Howe je v štatistike najlepších strelcov NHL po piatku na treťom mieste.

Kedy bude lídrom?

Nebyť viacerých výluk zrejme by už Wayne Gretzky rekord nemal. Hneď po drafte totiž musel vynechať celú sezónu 2004/05, v sezóne 2012/13 odohral iba polovicu stretnutí a skrátené sezóny kvôli covidu boli aj 2019/20 či 2020/21. Nebyť toho, zrejme by Gretzky už prvé miesto nemal… Je ale pravdepodobné, že ho ani mať nebude. Pri súčasnej forme Ovečkina je dosť možné, že rekord bude jeho. Viacerí odborníci už aj konštatuj, že nie je otázkou, či rekord padne, ale kedy to bude.

Alexander Ovečkin strelil v profilige už 802 gólov.

Držiteľ Stanlyho pohára, trojnásobný majster sveta

Ruský snajper od svojho začiatku kariéry za morom je verný len Washingtonu. V jeho drese debutoval v sezóne 2005/06 a v hlavnom meste USA hrá až doteraz. V sezóne 2017/18 sa s týmto tímom stal držiteľom Stanlyho pohára. Dovtedy slávil úspechy na klubovej úrovni len individuálne (najlepší strelec základnej časti NHL, najlepší útočník, najlepší nováčik…). Viac sa radoval na reprezentačnej úrovni, kde je držiteľom až trinástich medailí z majstrovstiev sveta. Po dve získal na MS do 18 rokov (striebro a bronz)m dve na MS do 20 rokov (zlato a striebro) a a až osem na seniorských majstrovstvách sveta. V rokoch 2008, 2012 (vo finále vyhral so Slovenskom) a 2014 sa stal majstrom sveta, získal aj dve strieborné a štyri bronzové medaile

V prvej päťdesiatke traja Slováci

Pri pohľade na historicky najlepšiu päťdesiatku strelcov NHL vidíme, že v nej dominujú útočníci zo zámoria. V prvej päťke je okrem Gretkeho a Howa a americký útočník Brett Hull. Najlepšiu päťku dopĺňa fenomenálny český útočník Jaromír Jágr, ktorý v 1733 dueloch strelil 766 gólov. Dlho bol najlepším Európanom, až ho tromfom Ovečkin. V prvej jedenástke je ďalších šesť Kanaďanov (Marcel Dionne, Phill Esposito, Mike Gartner, Mark Messier, Steve Yzerman a Mario Lemiux). Medzi nich sa zaradil dvanásty Fín Teemu Selänne a potom je tu ďalších sedem Kanaďanov (Luc Robitaille, Brendan Shanahan, Dave Andreychuk, Jarome Iginla, Joe Sakic, Bobby Hull a Dino Cicarelli). Prvú dvadsiatku uzatvára ďalší Fín – Jarri Kurri. V prvej päťdesiatke sú aj traja Slováci. Najlepším z nich je Stan Mikita, ktorý v 1396 dueloch strelil 541 gólov. S týmto nástrelom mu patrí 32. miesto. O štyri miesta nižšie je Marián Hossa, ktorý v 1309 zápasoch strelil 525 gólov. Päťstogólovú hranicu gólov v najprestížnejšej súťaži na svete zaznamenal aj Peter Bondra, ktorý strelil 503 gólov. S týmto nástrelom mu patrí 44. miesto.

Mariánovi Hossovi patrí 36. miesto.

Päťsto gólov strelil v NHL zo Slovákov aj Peter Bondra.

Foto: Internet.

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com