Pi. apr 19th, 2024

V súčasnosti je najvyššia chorobnosť detí za ostatné desiatky rokov. Stále viac základných a materských škôl prerušuje výučbu. Napriek tomu v lekárňach akútne chýbajú dôležité lieky. Zisťovali sme ako túto situáciu zvláda personál dvoch lekární v Michalovciach.

Lekárnici sa doprosujú
„Najsmutnejšie je, že z tých najúčinnejších liekov pre deti vo veku od jedného do piatich rokov nie je takmer vôbec nič. Na mysli mám lieky s obsahom paracetamolu vo forme sirupov a čapíkov. Riešime to tak, že predpisujeme vyššie dávky slabších detských liekov, alebo štvrtíme na menšie časti prípravky, určené pre dospelých,“ priblížila neradostný stav vedúca lekárne na Štefánikovej ulici v Michalovciach Mgr. Adriána Demková. Absentujú aj mnohé antibiotiká. Vedúca lekárne priznala, že vznikajú aj konfliktné situácie s matkami detí. Nie všetky chcú tento problém prijať. A. Demková zdôraznila, že všetky námietky a pripomienky rieši s chladnou hlavou. Vo vypätejších momentoch je to ale už dosť ťažké. „Nedostatok liekov pre všetky vekové kategórie pretrváva asi rok. Na šomranie ľudí sme si zvykli a berieme ho s nadhľadom,“ konštatovala. V rovnakom duchu pokračovala aj vedúca lekárne v michalovskom Dome zdravia Mgr. Z. Čepeláková. „Čo vám mám vlastne povedať? Celé desaťročia som lekárničkou, ale takýto obrovský nedostatok liekov som zatiaľ nezažila. Skoro každý deň sedím za počítačom a komunikujem s farmaceutickými spoločnosťami. Niekedy sa až doprosujem, aby mi zabezpečili potrebné detské lieky. Má to však slabý efekt,“ neradostne rozprávala.

Neodhadli počet liekov
Príčiny je treba hľadať aj v pandémii koronavírusu. Z dôvodu pravidelného nosenia respirátorov a pre značne obmedzený kontakt medzi ľuďmi výrazne poklesol počet klasických respiračných chorôb. Tým sa významne znížila spotreba liekov na tieto ochorenia. „Takže, pri plánovaní objemu výroby liekov na tento kalendárny rok zrejme farmaceutické spoločnosti správne neodhadli rozsah plánovanej výroby. Výsledkom je ich obrovský nedostatok. Je to však aj tým, že kvôli zvýšenej chorobnosti detí sa spotreba liekov značne zvýšila. V médiách som zachytila informáciu, podľa ktorej by sa po novom roku mala táto nepriaznivá situácia postupne meniť k lepšiemu,“ vysvetlila Adriana Demková. Z jej slov teda vyplýva, že farmaceutické firmy si už podľa všetkého lepšie naplánujú objem výroby liekov. Každý slovenský lekárnik tomu pevne verí, lebo súčasný stav je už skoro neúnosný.

Trpezlivosť nadovšetko
Z lekárne na Námestí osloboditeľov vychádzala namosúrená Zlatica Ujlakyová z neďalekých Sliepkoviec. Pre jej päťročného syna nemali ani jeden liek. „Celé poobede obieham michalovské lekárne a zháňam pre neho antibiotiká. Som nervózna. Povedzte mi ale, čo mám robiť? Je chorý, má teplotu a kašle, a tak jednoducho potrebuje lieky. Ešte šťastie, že mám dovolenku, a tak mám dostatok času na chodenie po lekárňach,“ poznamenala tridsiatnička. Problém s nedostatkom liekov sa však týka nielen detí, ale aj ďalších vekových kategórii. Podrobný príspevok o nedostatku liekov pre dospelých sme zverejnili v jednom z augustových vydaní novín. Tu je však príčinou niečo celkom iné. Pripomeňme si to. Z komerčných dôvodov totiž farmaceutické spoločnosti pri zásobovaní liekmi uprednostňujú krajiny západnej Európy.

Ján Čúrny

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com