Pi. apr 19th, 2024

Povolanie taxikára je spojené s rizikom, že klienti sa budú zdráhať za odvoz platiť, prípadne nezaplatia vôbec. Zážitok, ktorý má od nedele za sebou 22-ročný Mikuláš, je však ďaleko za hranicou insolventnosti zákazníkov. Išlo mu doslova o život. Slovne, fyzicky a aj nožom ho ohrozovali dvaja bratia z obce Valaliky v okrese Košice-okolie.

Udalosť sa mala odohrať v neskorých večerných hodinách túto nedeľu. Bratia Dávid H. a Kristián H. z obce Valaliky mali do Mikulášovho auta nasadnúť približne 2 hodiny po polnoci. Službu si objednali prostredníctvom mobilnej aplikácie Bolt, pričom ich taxikár vyzdvihol pred OC Galéria v Košiciach. Obidvaja muži boli očividne v podguráženom stave, no po väčšinu cesty do ich domovskej obce sa správali normálne.

Zvrat nastal až po príchode do cieľa. Taxikárovi za jazdu odmietli zaplatiť, pričom jeden z dvojice na Mikuláša vytiahol nôž a spýtal sa, či chce, aby mu skončil v krku. Vodič mal byť následne donútený vykonávať ich požiadavky ďalších 14 hodín.

Mladíci od vodiča pýtali finančnú hotovosť, ktorú mal vybrať z jedného z bankomatov. Jeho zostatok na účte však bol len vo výške 10 €, čo dvojici nestačilo, a tak ho donútili predať do záložne. Za poskytnuté peniaze si mala dvojica zakúpiť bagety a energetické nápoje. Taxikára ďalej nútili jazdiť po okolí Košíc, pričom do auta naberal aj iné osoby.

Neskôr ho taktiež donútili, aby si z miesta vodiča presadol na zadné a za volant pustil jedného z mužov. V istom bode jazdy mali mladíci opäť zastaviť a taxikárovi prikázať, aby opäť skontroloval stav účtu. Vtedy sa však rozhodol Mikuláš využiť príležitosť.

„Preľaknutý taxikár využil príležitosť, a keď ho opäť žiadali zistiť stav financií na účte pri jednom z bankomatov, mladíkom ušiel a všetko oznámil na najbližšom útvare Policajného zboru. Keď to jeden z mladíkov zistil, s autom poškodeného z miesta ušiel, no po niekoľkých kilometroch havaroval,“ uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Netrvalo príliš dlho, kým dvojicu dohnala spravodlivosť. Obidvaja mali skončiť v putách len krátko po incidente. Po vykonaní nevyhnutných prvotných procesných úkonov boli Dávid a Kristián presunutí do cely policajného zaistenia.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach ich na základe získaných dôkazov obvinil zo zločinu lúpeže a taktiež zločinu vydierania. Kristián bol okrem toho obvinený i z prečinu neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla.

V prípade preukázania viny mladá dvojka nevyjde z prípadu naľahko. Za ich skutok im totiž hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com