St. apr 24th, 2024

Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce postúpili do finále Slovenského pohára a majú tak šancu zabojovať o jubilejný trinásty triumf v najstaršej ženskej klubovej súťaži, ktorý by bol ich desiaty v rade. Michalovčanky v semifinále uspeli na horúcej pôde lídra MOL ligy HK Slovan Duslo Šaľa, ktorý zdolali 27:22 a Šaliankám tak pripravili prvú tohtosezónnu porážku na domácej pôde. Pre zverenky trénera Petra Kostku ešte sezóna nekončí. V utorok ich totiž od 17.30 hod. čaká dohrávaný duel jedenásteho kola MOL ligy s Mostom.

Zemplínčanky neboli v súboji so Šaľou po dlhšej dobe favoritkami duelu. Duslo totiž v sezóne kráča od jedného víťazstva k druhému a zimuje na čele MOL ligy. Obhajca prvenstva sa na rozdiel od neho trápil a patrí mu až piate miesto. Aj napriek tomu držali Michalovčanky opraty zápasu celý čas vo svojich rukách. Prehrávali iba raz, v ôsmej minúte 4:5, v ostatnom čase držali vedenie. V prvom polčase vyhrávali tesne o jeden, či dva góly a polčas nakoniec vyhrali 14:13. V druhom dejstve sa Šaľa viackrát taktiež dotiahla na jeden gól. Na začiatku poslednej desaťminútovky ale prišla rozhodujúca päťgólová šnúra, pri ktorej Michalovčanky dali z 21:20 na 26:20 a definitívne tak rozhodli o svojom víťazstve.

Duel nakoniec vyhrali 27:22 a sú tak prvými finalistami Slovenského pohára. Ich súper vzíde z dvojice Dunajská Streda Stupava, ktorá sa stretne v stredu štvrtého januára. „Sme veľmi šťastní, ako sme tento ťažký duel odohrali a ako sme sa dokázali naň dobre pripraviť. Súper bol v laufe. Nie náhodou vedie MOL ligu. Ich najväčšou výhodou je, že sú dlho spolu a sú zohratí. Vedeli sme, že nás nič ľahké nečaká, museli sme sa naň dobre pripraviť,“ rozhovoril sa tréner MŠK Iuventa Michalovce Peter Kostka. „Do Šale sme išli s jasným cieľom – postúpiť do finále pohára a vrátiť Šali prehru z prvého vzájomného zápasu, kde sme nezvládli prvý polčas. Tento polčas dosť znegoval našu prácu z predchádzajúcich mesiacov. Aj preto som rád, že sme teraz vyhrali. U viacerých hráčok som zaznamenal herný progres. Stále sa posúvame dopredu, no stále sme len na polceste. V našej hre je zakaždým vidieť hluché pasáže a stále sme závislí od kľúčových hráčok Wollingerovej s Kompaniecovou a od ich formy. Som ale rád, že aj ostatné hráčky začínajú ťahať tím a od leta sa veľmi zlepšili. Družstvo nachádza vlastnú tvár. Dievčatá si na seba zvykajú nielen na ihrisku, ale aj mimo. V poslednej dobe sme to zastabilizovali a to, že ideme správnym smerom ukazujú aj posledné výsledky. Čo rozhodlo o našom víťazstve v Šali? Naše mentálne nastavenie! Už od príchodu deň pred zápasom som na dievčatách videl obrovskú motiváciu. Tím bol nastavený na víťazstvo. Vedeli sme presne o silných stránok súpera, vedeli sme, kde musíme zatlačiť, aby sme boli úspešní. Takéto zápasy sa vyhrávajú v obrane a teraz bola naša obrana spoločne s brankárkou Almeidovou rozdielová. Zvládli sme to aj pri našich hluchších pasážach. Vtedy sa nám podarilo spomaliť hru a nakoniec sme to silou kolektívu uhrali,“ dodal ešte k zápasu Peter Kostka.

Šieste víťazstvo v rade

Michalovčanky sa po novembrovej reprezentačnej pauze poriadne rozbehli. Tesne pred ňou prehrali 29:30 v Šali, čo bola ich piata ligová prehra. Nateraz posledná! Od tohto momentu totiž ťahajú Zemplínčanky víťaznú šnúru a to rovno na troch frontoch. V lige vyhrali ostatné tri zápasy, dvakrát uspeli v treťom kole EHF Európskeho pohára a šieste víťazstvo pridali v pohári. „Ako som povedal, tím rastie od zápasu k zápasu a hráčky si viacej veria. V lete bolo v našom tíme veľa zmien, ďalšie sa udiali po nevydarenom štarte do sezóny. Zo štyroch letných posíl mám v tíme iba pivotku Krivokapičovú, čo sa zákonite muselo prejaviť aj na výsledkoch. Sme stále len v prestavbe, no dovolím si povedať, že sme oveľa ďalej, ako sme boli pred dvoma mesiacmi. Družstvo získava svoju tvár, dievčatá si viac veria a dokážu už zápasy aj vyhrávať. To je rozdiel medzi začiatkom sezóny a teraz. Som o tom presvedčený, že plody našej práce budeme zbierať aj naďalej,“ presvedčivo konštatuje tréner tímu Peter Kostka, ktorého zverenky uzavrú rok 2022 v utorok prestížnym zápasom s Mostom. „Doteraz sme na tento duel a na tohto súpera nemysleli. Mali sme pohárové povinnosti a dôležitý pre nás bol aj postup do finále pohára, ktorý chceme obhájiť. Most má kvalitné družstvo, ktoré získava skúsenosti v skupine Ligy majstrov. Tiež mali svoje problémy, ktoré vyriešili výmenou trénera a teraz sa zdá, že sa družstvo nakoplo. Aj oni ale mali rovnako ako my ťažký program. Čaká nás samozrejme ťažký súper a myslím si, že aj dôstojné vyvrcholenie celej jesennej časti. Teraz bolo toho na nás strašne veľa. Všetci sa už tešíme na Vianoce a na to, že budeme mať chvíľu oddychu. Ešte predtým ale chceme zvládnuť náročný utorkový duel a natiahnuť našu šnúru víťazstiev,“ pokračuje michalovský tréner. 

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com