Št. mar 28th, 2024

Decembrová obloha ponúkne meteorický roj U Midy, nazývaný aj Ursidy. Vidieť bude možné aj novoobjavenú kométu. Meteorický roj bude činný od 18. do 26. decembra, maximum by mal dosiahnuť 22. decembra.

Roj súvisí s krátkoperiodickou kométou 8P/Tuttle. Najhustejší oblak meteoroidov sa nachádza na dráhe rovno oproti kométe. Dráha kométy sa nachádza v minimálnej vzdialenosti 15 miliónov kilometrov od Zeme. „Meteorický roj Ursíd objavil zakladateľ nášho pracoviska doktor Antonín Bečvář. Vo Vysokých Tatrách pôsobil od roku 1937 ako klimatológ Štátnych kúpeľov na Štrbskom Plese. Inicioval výstavbu astronomického observatória na Skalnatom plese a do roku 1950 bol aj jeho prvým riaditeľom,“ priblížil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Doplnil, že dráha kométy je značne rušená Jupiterom, čo umožňuje pozorovanie jednotlivých deformovaných častí vlákna. Podmienky na pozorovanie budú podľa vedca tento rok veľmi dobré. „Mesiac bude počas maxima jeden deň pred novom. Na oblohe budeme môcť v tomto čase vidieť približne 10 meteorov za hodinu,“ vraví.

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com