Ut. apr 23rd, 2024

Každý z nás má rád chutné jedlo. Večera či obed s rodinou pri výbornom jedle je čas, na ktorý sa ľudia tešia. Potom však prichádza nepríjemná povinnosť. Umývanie hromady špinavého riadu. Našťastie už dlhé roky je tu skvelý pomocník, ktorý túto neobľúbenú činnosť urobí za vás. Skúsime preto porovnať výhody a nevýhody umývania riadu v umývačke oproti ručnému umývaniu v dreze.

Výhody umývania v umývačke riadu

Ak ste viacčlenná rodina alebo sa vám nakopilo viacej riadu po nejakej žúrke, umývačka riadu Vám ušetrí čas, energie i spotrebu vody. Umývačka vďaka horúcej vode, pokiaľ sú vhodne zvolené tablety do umývačky, zbaví riad baktérií, vírusov i mikroorganizmov. To robí takéto umývanie hygienickejšie. Pri ručnom umývaní sa v hubkách usadí veľké množstvo rôznych mikróbov. Preto ich je nevyhnutné často meniť, používať kvalitné čistiace prostriedky, lebo inak sa nedá hovoriť o čistote riadu. Moderné umývačky riadu ponúkajú umývacie programy, ktoré zabezpečia, že riad je zakaždým žiarivo čistý a hygienický.

Ušetrí čas

Vďaka umývačke riadu nestrácate čas a môžete sa venovať iným veciam. Podľa výskumov priemerná rodina umyje okolo 10 súprav riadu denne. Obsluha umývačky, jej naplnenie a následné vybratie riadu z umývačky pri jednom cykle trvá približne 15 minút. Rovnako veľké množstvo riadu umývané ručne, zaberá cca hodinu. Používaním umývačky sa takto ušetrí až 45 minút. Za rok tak ušetríme viac než 250 hodín, čo je takmer jeden a pol mesiaca času v práci.

Zníži spotrebu vody a usporí peniaze za energie

Pri ručnom umývaní závisí spotreba vody na od toho, akým spôsobom riad umývate. Máte možnosťou napustiť si drez alebo umývať pod tečúcou vodou. Pri druhom spôsobe miniete oveľa viac vody. Spotreba je tak v niekoľkých desiatkach litrov. Bežná umývačka riadu je síce väčšia než kuchynský drez, na jeden cyklus však spotrebuje podstatne menej vody, než je tomu pri ručnom umývaní.

Spotreba umývačky na jeden umývací cyklus sa pohybuje v rozmedzí od 14 do 18 litrov, závisí to od modelu spotrebiča a zvoleného programu. Je potrebné vedieť, koľkokrát umývate riad ručne počas jedného dňa. Zväčša je to trikrát počas pracovného dňa, cez víkendy alebo sviatky je to ešte viac. Umývačku riadu stačí zapnúť raz denne, keď ju máte plne naloženú, pri menších domácnostiach niekedy aj raz za dva dni. Je samozrejmé, že umývačku, ktorá nebude plne naložená, úsporu nevytvorí. To isté platí o úspore energie. Pri dodržiavaní všetkých úsporných opatrení a správneho používania sa však dosiahne želateľná úspora, ktorá sa premietne do ušetrených peňazí.

Hygienickejšie umývanie

Umývanie riadu v umývačke je oveľa hygienickejšie, pretože kombinácia horúcej vody a vhodného čistiaceho prostriedku dokáže zbaviť riad nielen nečistôt, ale aj rôznych baktérií a vírusov. Na trhu nájdete tablety alebo kapsuly do umývačky riadu, ktoré dokážu účinne dezinfikovať. Vydezinfikujú umývaný riad i samotný spotrebič, preto o jeho hygienickosť nemusíte mať obavy.

Nevýhody umývania v umývačke riadu

Vhodnosť či nevhodnosť používania umývačky riadu závisí od vášho spotrebiteľského správania. Ak ste jednotlivec alebo pár, ktorý denne zašpiní len zopár kusov riadu, umývačku by ste využili iba za predpokladu, žeby ste napĺňali umývačku aj dlhší čas ako jeden deň. Poloprázdna umývačka je neúsporná a umytý riad ručne je efektívnejší spôsob. Avšak, ak ste človek, ktorý si váži svoj voľný čas, možno Vám napriek ekonomike bude umývačka riadu efektívnym pomocníkom.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com