So. apr 20th, 2024

Dobrí učitelia nemajú len naučiť žiakov vedomosti, ale majú ich tiež vychovávať k otvorenosti, empatii a tolerancii. Aj preto sa rozhodla Európska komisia podporiť ocenenie Učiteľ Slovenska a výnimočných pedagógov, ktorí vychovávajú deti k európskym hodnotám, a ocení ich Cenou hodnoty pre 21. storočie. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.

Poslaním ceny je podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu ocenenie za výnimočný výkon v oblasti podpory a posilňovania európskych hodnôt. “Je vyjadrením našej vďačnosti a uznania učiteľom, ktorí sú svojou prácou oddaní zviditeľneniu hodnôt založených na ľudskej dôstojnosti a ľudských právach, rovnosti, slobode, demokracii a právnom štáte,” uviedol Šucha.

V tomto ročníku ocenenia Učiteľ Slovenska organizátori okrem hlavnej ceny a ceny verejnosti odovzdajú aj túto novú cenu. V rámci nej pôjdu učitelia, ktorí sa dostanú medzi desať najlepších, na návštevu Bruselu, kde sa oboznámia s fungovaním inštitúcií Európskej únie.

“Veľmi sa tešíme tejto podpore a vítame novú tému v ocenení, keďže každá škola má zarámcované výchovno-vzdelávacie ciele. Hodnoty ako ľudská dôstojnosť, rovnosť a rešpekt voči iným vnímame v našej organizácii ako veľmi dôležité pre mladých ľudí, ktorí žijú a budú žiť v rozmanitom, premenlivom a polarizovanom svete,” povedala manažérka Komenského inštitútu CEEV Živica Zuzana Labašová.

Tento rok prišlo na ocenenie Učiteľ Slovenska 1049 nominácií, z nich ju prijalo a prihlásilo sa 148 učiteľov z celého Slovenska. Z toho 80 percent tvoria ženy a 20 percent muži. Najviac prihlásených je z Bratislavského a Prešovského kraja. Cieľom CEEV Živica aj jej programu Komenského inštitút je podporiť pedagógov. “Cena Zastúpenia Európskej komisie chce prispieť k zvyšovaniu prestíže učiteľského povolania a motivácie súčasných i budúcich učiteľov k výkonu ich profesie. Toto ocenenie je príležitosťou ukázať svetu, že aj na Slovensku máme vynikajúcich, šikovných a svojmu povolaniu oddaných učiteľov,” dodal Šucha.

adminpn

Od adminpn

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com