Št. apr 25th, 2024

Na Slovensku by mala vzniknúť prírodná rezervácia Homoľa a chránené areály Pramenná oblasť Rimavy a Tisovský kras. Vyplýva to z návrhov Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

“Pri zonácii Národného parku Muránska planina došlo k úprave vymedzenia tohto národného parku a bolo dohodnuté, že samostatne budú vyhlásené štyri chránené územia, ktoré k národným parkom priliehajú,” poukázalo MŽP s tým, že okrem týchto troch má pribudnúť aj chránený areál Stolica.

Homoľa by mala mať rozlohu 22,18 hektára (ha). Nachádzať by sa mala v okrese Brezno v katastrálnom území Telgárt. Územie tvorí krasový ostrov Švermovského hrdla, pod ktorým je rozsiahly jaskynný systém tvorený vodným tokom a je pravidelným zimoviskom vzácnych druhov netopierov. Envirorezort priblížil, že platiť by tam mal štvrtý a druhý stupeň ochrany.

Tisovský kras sa nachádza na juhozápadnom výbežku Spišsko-gemerského krasu a mal by mať výmeru 1558 ha. Rozdelený by mal byť na tri zóny s piatym, tretím a druhým stupňom ochrany. Vyhlásením chráneného areálu Tisovský kras by malo dôjsť k zrušeniu dvoch existujúcich území, s ktorými sa prekrýva. “Sú to prírodná rezervácia Hlboký jarok, kde platí piaty stupeň ochrany, ktorá sa stane súčasťou zóny A a prírodná rezervácia Suché doly, kde platí štvrtý stupeň ochrany, ktorá sa stane súčasťou zóny C,” skonštatovalo ministerstvo.

V chránenom areáli Pramenná oblasť Rimava má podľa návrhu platiť tretí stupeň ochrany. Nachádza v okrese Rimavská sobota v katastrálnom území Tisovec a mal by mať 2058 ha.

Vyhlásenie týchto troch chránených území má podľa MŽP prispieť k plneniu úloh vyplývajúcich z Envirostratégie 2030, programového vyhlásenia vlády a záväzkov vyplývajúcich z členstva v Európskej únii.

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com