Ut. apr 23rd, 2024

Lekári sa obávajú novej chrípkou, ktorú spôsobujú ťavy a ktorá môže ohrozovať fanúšikov na Majstrovstvách sveta vo futbale, ktoré aktuálne prebiehajú v Katare.

Jazda na ťavách totiž podobne ako v mnohých krajinách arabského sveta patrí medzi obľúbené atrakcie turistov, ale aj miestnych ľudí.

Aj keď je ťavia chrípka v našich končinách pomerne neznámou chorobou, odborníci uvádzajú, že ide o oveľa smrteľnejšie ochorenie než COVID-19. Na ťaviu chrípku totiž štatisticky zomrie viac ako tretia infikovaných, zatiaľ čo pri Covide sú to menej ako 4 percentá.

Od septembra 2012 sa vo svete eviduje viac ako 1 000 prípadov tohto ochorenia, ktoré boli zaznamenané predovšetkým v krajinách Blízkeho Východu (Saudská Arábia, Spojené Arabské Emiráty, Katar, Jordánsko, Omán, Kuvajt, Egypt, Jemen, Libanon a Irán), informuje na svojom webe Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Nakaziť sa touto chrípkou môžeš pri kontakte s ťavami infikovanými vírusom MERS. Ide o druh koronavírusu, ktorý najčastejšie infikuje ťavy a netopiere. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojej stránke informuje, ako ochorenie vyzerá a ako postupovať v prípade infikovania sa.

Prenáša sa kvapôčkovou infekciou z infikovanej osoby. Takmer všetky nové ochorenia vznikajú v zdravotníckych zariadeniach alebo u blízkych (rodinných) kontaktov chorého.

Nakaziť sa vírusom MERS-CoV je možné aj kontaktom s ťavami jednohrbými a pri konzumácii nedostatočne tepelne spracovaných živočíšnych produktov z nakazených tiav. Inkubačný čas (obdobie od infikovania organizmu po prepuknutie príznakov choroby) je 2 až 14 dní, v priemere 5 dní.

Ochorenie sa prejavuje horúčkou, kašľom a dýchavičnosťou. U niektorých chorých ľudí boli zaznamenané tráviace ťažkosti. V ťažkých prípadoch môže vyústiť do zápalu pľúc a multiorgánového zlyhania, ktoré môže končiť úmrtím.

Priebeh ochorenia je závažnejší u pacientov s oslabenou imunitou alebo s iným chronickým ochorením (napr. onkologické ochorenie, diabetes mellitus, obličkové ochorenie, pľúcne ochorenie).

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com