So. apr 20th, 2024

Veterinárna ambulancia Kysuce na sociálnej sieti varuje majiteľov psov. V ambulancii totiž veterinári zaznamenali výskyt Ajuezského choroby, ktorá je pre psov smrteľná. Ide o vírusové ochorenie tzv pseudobesnotu, pričom má veľmi rýchly priebeh. Nakazený pes hynie do 12 až 36 hodín od výskytu prvých príznakov.

„Typickým príznakom je veľmi intenzívne svrbenie, škrabanie do krvi a sebapoškodzovanie, ktoré prechádza do neurologických príznakov, ako sú kŕče alebo obrna jazyka,“ objasňuje ochorenie ambulancia. Ohrozenie sa týka najviac poľovných psov, keďže prenášačom a zdrojom nákazy je sviňa divá. Problémom je najmä jej krv a telesné tekutiny, s ktorými sa psy môžu dostať do kontaktu počas poľovačiek. 

Veterinári upozorňujú, že vakcína na toto ochorenie neexistuje. Dobrou správou je, že ochorenie nie je prenosné na človeka. 

Príznakov choroby je viacero. Po infikovaní je pes apatický alebo naopak nepokojný, pričom jeho chôdza je neistá a nekontrolovateľná. Zvýši sa aj jeho telesná teplota, ktorá môže dosiahnuť až 41 stupňov Celzia. Až následne nastúpi už spomínané svrbenie, ktoré sa väčšinou vyskytuje v oblasti uší alebo nosa. 

Slovensko je od roku 2007 uznané za krajinu bez výskytu Aujeszkého choroby u domácich ošípaných. Napríklad v poľovníckej sezóne 2010/2011 bola choroba laboratórne potvrdená u 13 diviakov, pričom v prípade psov ide o 3 potvrdené prípady. Všetky tieto psy sa nakazili v decembri, píše Poľovnícka komora. 

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com