Pi. apr 19th, 2024

Slovenský zväz ľadového hokeja pokračuje vo výstavbe malých multifunkčných ľadových plôch. Vďaka spolupráci s mestami Lipany a Hanušovce nad Topľou pribudli dve nové športoviská na východe republiky. V piatok ich oficiálne otvoril prezident SZĽH Miroslav Šatan. 

Počet malých multifunkčných ľadových plôch s rozmerom 40 x 20 metrov postavených v rámci rozvojového projektu zväzu stúpol na tri. Ako prvú spustili do prevádzky v apríli halu v Hriňovej. „Veľmi sa tešíme z toho, že spoločné úsilie vyvrcholilo otvorením dvoch nových ľadových plôch, kde sa môžu deti venovať hokeju, korčuľovaniu alebo krasokorčuľovaniu. Budeme sa snažiť, aby projekt pokračoval aj v budúcom roku a plochy postupne pribúdali. Chceme, aby ich bolo na Slovensku čo najviac,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan. Jednotlivé stavby sú financované zo štátneho rozpočtu, zo zdrojov Slovenského zväzu ľadového hokeja aj z mestských peňazí a prostriedkov VÚC. Súčasťou dodávky k multifunkčným plochám od SZĽH je zdroj chladu umiestnený v samostatnom kontajneri, rolba, kontajner pre garážovanie rolby, osvetlenie multifunkčnej plochy, set hokejových bránok a set mantinelov na ohraničenie ihriska.

V Lipanoch sa tešia z krytej malej multifunkčnej ľadovej plochy, ktorá sa nachádza v blízkosti základnej školy a gymnázia. „Výstavba haly prebehla bez problémov a rýchlo, od spodnej stavby, cez ľadovú plochu až po prekrytie. Preto by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Máme radosť z toho, že budeme môcť dať priestor deťom a vychovávať talenty,“ povedal primátor Lipian Vladimír Jánošík, ktorý sa teší, že v meste pribudlo ďalšie športovisko. „Už dávnejšie sme si dali za cieľ, že v Lipanoch budeme rozvíjať cestovný ruch. Podarilo sa nám vybudovať akvapark s využitím geotermálneho vrtu a jedným zo snov bolo postavenie hokejovej haly. Práve ľadový hokej respektíve korčuľovanie sa v meste doteraz nedali vykonávať, a tak som rád, že sme si splnili tento sen,“ doplnil Jánošík.  

V Hanušovciach nad Topľou zatiaľ stojí nekrytá ľadová plocha priamo v areáli základnej školy. Mesto však plánuje jej zastrešenie. „Intenzívne pracujeme na tom, aby sme do roka a do dňa mali dokončenú strechu. Radi by sme to zrealizovali do decembra 2023. Potom sa už nebudeme musieť spoliehať na dobré počasie,“ zaželal si primátor Hanušoviec nad Topľou Štefan Straka, ktorý verí, že o nové športovisko v meste bude záujem. „Sme centrom mikroregiónu a v okolí nášho mesta sa nachádza 21 obcí. Preto dúfam, že si cestu na ľadovú plochu nájdu nielen deti, ale aj dospelí. Chceme, aby slúžila všetkým generáciám. Zároveň si prajeme, aby na nej šikovní hokejisti mohli rozvíjať svoj talent a pokračovali v šľapajach úspešných reprezentantov z minulosti aj súčasnosti.“

Úmyslom SZĽH je inštalovať multifunkčné plochy pri základných školách v mestách, kde nie je žiadna ľadová plocha. Na každú plochu zväz pripravil sady pomôcok a vybavenia pre kurz základného korčuľovania, ktorý bude fungovať pod názvom Centrum športu pri základnej škole. SZĽH chce touto cestou priblížiť ľadové plochy deťom, aby vo svojich korčuliarskych a hokejových začiatkoch nemuseli za ľadom cestovať, čím prirodzene rozširuje hráčsku základňu. Na týchto plochách bude možné prevádzkovať viacero ďalších športov potrebných pre všeobecný pohybový rozvoj detí aj počas leta.  Výstavba malých multifunkčných ľadových plôch momentálne prebieha v mestách a obciach Tvrdošín, Hurbanovo aj Šoporňa. Slovenský zväz ľadového hokeja zároveň eviduje záujem ďalších samospráv. 

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com