Pi. mar 29th, 2024

V utorok 6. decembra zomrel vo veku 86 rokov dvojnásobný olympionik, medailista z majstrovstiev sveta v športovej gymnastike Pavel Gajdoš. S gymnastikou začínal na Slovensku, po skončení kariéry zostal žiť v Prahe, kde aj zomrel.

Pavel Gajdoš sa narodil 1. augusta 1936 na území dnešnej Ukrajiny vo Velkom Bereznom. S gymnastikou začínal pod vedením svojho otca Jána, na doma vyrobenom náradí v Nižnej Jablonke. So systematickým gymnastickým tréningom začal počas štúdia na gymnáziu v Michalovciach, kde trénoval pod dohľadom otca a tiež aj riaditeľa Športovej školy dorastu Antonína Havla. Počas štúdia v Prešove hral aj futbal za Tatran, avšak uprednostnil práve gymnastiku a v nej sa dostal medzi svetovú špičku. Po maturite v roku 1954 začal študovať na Vysokej škole pedagogickej v Bratislave. Hneď po prvom semestri však odišiel študovať na Institut telesné výchovy a sportu do Prahy.

Vrchol kariéry dosiahol počas pôsobenia v Dukle Praha. Na OH 1960 v Ríme bol členom 4. družstva ČSSR, vo viacboji skončil na 28. a na koni s držadlami na 18. mieste. Na OH 1964 v Tokiu bol členom 6. družstva ČSSR. S družstvom získal bronzové medaily na majstrovstvách sveta 1958 v Moskve i 1962 v Prahe. Spolu si vybojoval dvanásť titulov majstra Česko-Slovenska. Po skončení kariéry v roku 1968 bol popredným predstaviteľom čs. armádneho športu v Prahe, kde sa usadil, a pracoval aj ako tréner v Dukle Praha.  V roku 2007 prevzal ocenenie Bronzové kruhy Slovenského olympijského výboru. Foto:

Foto ARCHÍV SOMŠ, zdroj: olympic.sk

Pridaj komentár

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com